"Britten willen 40 miljard euro betalen voor brexit"

Groot-Brittannië is bereid om tot 40 miljard euro te betalen om de uitstap uit de Europese Unie financieel te regelen. Dat meldt de Britse krant Sunday Telegraph op basis van overheidsbronnen. De Britten zouden alleen bereid zijn dit bedrag te betalen als er een handelsakkoord met de Europese Unie wordt gesloten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het is de eerste keer dat er van de Britse kant een cijfer genoemd wordt. In Brussel spraken bronnen eerder al over een factuur van 100 miljard euro om de scheiding te regelen. 

Drie weken geleden stelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Johnson nog dat de Europese Unie naar haar geld kon fluiten. Het kabinet van premier Theresa May floot Johnson toen meteen terug. Nu hebben Britse regeringsleden besloten dat een aanbod van 36 miljard pond (zo'n 40 miljard euro) aanvaardbaar is, en de enige manier om de impasse in de brexitonderhandelingen te doorbreken. 

Akkoord over handelsovereenkomst

Aan de Britse bereidwilligheid om 40 miljard op te hoesten, is wel een belangrijke voorwaarde verbonden. De Europese Unie moet de onderhandelingen over de financiën willen koppelen aan een algemeen akkoord over de toekomstige relatie tussen Londen en de EU, en dan vooral rond handel.

De Europese onderhandelaars vinden echter dat eerst vooruitgang moet worden geboekt over de scheidingsfactuur, de burgerrechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, alvorens over een vrijhandelsakkoord gepraat kan worden.

Jaarlijkse bijdrage

Volgens de krant zouden de Britse onderhandelaars een voorstel lanceren waarbij Groot-Brittannië gedurende maximaal drie jaar na de brexit nog een jaarlijkse bijdrage van 10 miljard euro blijft betalen. Die sommen zijn een "voorschot" op de finale factuur. In ruil willen de Britten wel dat de EU-eenheidsmarkt voor hen open blijft.

Meest gelezen