Afgezette procureur Luisa Ortega Diaz roept Venozolanen op te blijven protesteren

In Venezuela is "een staatsgreep aan de gang tegen de grondwet". Dat zegt de procureur-generaal Luisa Ortega Diaz die gisteren werd afgezet. Ze vraagt de bevolking zich te verzetten tegen president Nicolas Maduro.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De 59-jarige Ortega roept het volk op te protesteren tegen deze totalitaire vorm van regeren. Zelf zegt de ontslagen procureur dat ze zal blijven strijden voor de Venezolanen, voor hun vrijheid en hun rechten, tot de laatste adem. Mogelijk komt er een proces tegen Ortega. Haar rekeningen werden bevroren en ze mag het land niet verlaten.

Ortega was een van de grootste tegenstanders van de door president Maduro opgerichte "volksvergadering", die de grondwet van 1999 moet veranderen. De grondwetgevende vergadering bestaat haast alleen uit aanhangers van de socialistische president. Ook zijn echtgenote en zoon maken er deel van uit. De vrees bestaat dat een dictatuur op poten wordt gezet zodat Maduro ondanks het protest en de crisis aan de macht kan blijven.

Intussen is in Venezuela een van de belangrijkste oppositieleiders, Leopoldo López, opnieuw vrijgelaten en thuis onder huisarrest geplaatst. Eerder deze week werd hij opgepakt door de geheime dienst en opgesloten in de gevangenis.

Meest gelezen