China roept Noord-Korea op om provocaties te stoppen

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft er bij zijn Noord-Koreaanse collega Ri Yong-ho op aangedrongen om de internationale gemeenschap niet langer te provoceren met raketlanceringen en nucleaire tests. De ontmoeting tussen beide ministers vond plaats daags nadat de VN nieuwe sancties tegen Noord-Korea goedkeurde.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Beide ministers ontmoetten elkaar gisteren in de Filipijnse hoofdstad Manilla, in de marge van een Aziatische top. Een dag eerder heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem zwaardere sancties tegen het regime in Pyongyang goedgekeurd. Die sancties zijn een reactie op de testen met intercontinentale raketten die Noord-Korea de afgelopen maanden heeft uitgevoerd.

Opvallend is dat ook bondgenoot China instemde met de VN-resolutie.Volgens de Chinese buitenlandminister Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de provocaties door Noord-Korea, maar geen "finaal doel". De minister benadrukt eveneens het belang van dialoog tussen alle partijen, nu de kwestie op een "kritiek keerpunt" is gekomen.

Eerder riep Wang de regeringen van Noord- en Zuid-Korea, de VS, Rusland, Japan en China op om opnieuw rond de onderhandelingstafel te gaan zitten, en een oplossing te vinden voor de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland. Het is met oog op die onderhandelingen dat Wang zijn Noord-Koreaanse collega Ri Yong-ho vandaag ontmoette.

Een hartelijk maar grondig gesprek

De bilaterale bijeenkomst tussen beide buitenlandministers begon zeer gemoedelijk, schrijft persbureau Reuters. Ri glimlachte voortdurend toen ze elkaar de hand schudden en Wang plaatste zijn hand op Ri's schouder toen beide ministers de vergaderzaal binnengingen.

Het gesprek zelf verliep achter gesloten deuren. Na afloop verklaarde Wang dat ze "een zeer grondig gesprek" hadden gehad. De Chinese buitenlandminister heeft het regime in Pyongyang naar eigen zeggen opgeroepen om zich neer te leggen bij de opgelegde sancties en de "internationale goodwill" niet langer te provoceren met raketlanceringen en nucleaire testen. Wat Ri daarop te zeggen had hield Wang voor zichzelf.

Tegelijkertijd dringt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken er ook bij de VS en Zuid-Korea op aan om de spanningen niet verder op te drijven met militair machtsvertoon en gezamenlijke oefeningen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS opgetogen met Chinese steun

Dat China nu achter de sancties tegen Noord-Korea staat, laat zien dat het land de ernst van de huidige situatie inziet, verklaarde de Amerikaanse Onderminister van Buitenlandse Zaken voor Oost-Aziatische en Pacifische Zaken, Susan Thornton. Maar, zo stelde Thornton, het is aan Peking om ervoor te zorgen dat de sancties worden geïmplementeerd.

De VS zal er dus nauw op toezien of China, Noord-Korea's grootste handelspartner, die sancties zal naleven. Maar China heeft er ook belang bij dat Noord-Korea een luis in de pels blijft van de VS, stelt Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. Want hoewel China ook gekant is tegen een uitbreiding van het Noord-Koreaanse kernarsenaal, zal het niet toestaan de VS haar militaire macht in de regio uitbreidt.

Meest gelezen