Duitsland "ontgoocheld" in Belgische autoriteiten: morgen moet er uitleg komen

De Duitse minister van Landbouw, Christian Schmidt, reageert ongerust op het nieuws dat het Belgische Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) al in juni weet had van een eerste pluimveebedrijf dat mogelijk besmet was met Fipronil. De Duitse minister heeft aangekondigd dat hij morgen, maandag, over de kwestie zal bellen met zijn Belgische collega.

Kersvers minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) kan morgen meteen een ongerust telefoontje verwachten uit Duitsland. Zijn Duitse collega Schmidt is gealarmeerd omdat het FAVV al in juni weet had van een eerste mogelijke besmetting van een pluimveebedrijf met het omstreden ontluizingsproduct Fipronil.

De Duitse minister van Landbouw zegt aan de Duitse omroep ARD dat hij ontgoocheld is in de Belgische autoriteiten omdat ze Duitsland niet snel en volledig op de hoogte hebben gebracht. 

Voor Schmidt is het duidelijk dat er kwaad opzet in het spel is. "Ik verwacht van de bevoegde autoriteiten dat ze deze zaak snel en minutieus ophelderen. In het bijzonder België en Nederland hebben hier verplichtingen", zei Schmidt in een interview met het Duitse blad Bild.

De Duitsers maken zich zorgen over de besmetting omdat ze erg afhankelijk zijn van de import: één derde van de eieren voeren de Duitsers in vanuit uit Nederland, België en Polen.

Volgens het ministerie van Landbouw zijn "minstens drie miljoen besmette eieren" geleverd in het land. Verschillende grote supermarktketens, waaronder REWE en Aldi, hebben al honderdduizenden eieren uit de winkelrekken gehaald.

Juni

Woensdag werd bekend dat het FAVV al in juni een melding had gekregen van een bedrijf waarbij de eieren mogelijk besmet waren met Fipronil en gisteren werd dat in “Het Journaal” nog eens bevestigd door woordvoerster Katrien Stragier.

Na die eerste melding in juni startte het FAVV meteen een eigen onderzoek op dat ook moest nagaan welke andere pluimveebedrijven dit insectenbestrijdingsmiddel hadden gebruikt. Ook het gerecht startte een onderzoek.

Op 20 juli lichtte het FAVV andere (buur)landen in van de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. Nederland was al eerder op de hoogte gebracht. Bedrijven waarrond vermoedens bestonden werden geblokkeerd en verdachte eieren werden vernietigd.

Meest gelezen