Hart van 180 kilo tentoongesteld in Toronto

In Toronto in Canada wordt het grootste hart ter wereld tentoongesteld. Het weegt 180 kilogram en is rechtopstaand anderhalve meter hoog. Het orgaan is afkomstig van een blauwe vinvis die in 2014 op de Canadese kust aanspoelde.

"Het komt niet zo vaak voor dat een blauwe vinvis aanspoelt op het strand", zegt Burton Lim van het Royal Ontario Museum (ROM) in Toronto. "Meestal zinken ze naar de bodem, omdat ze minder vet en blubber hebben dan andere walvissoorten."

De overblijfselen van de vinvis werden begraven in een composthoop om zoveel mogelijk vlees van het skelet te krijgen en om de olie uit de beenderen te krijgen. Daarna werd het hart naar Duitsland gebracht waar het geplastineerd werd. Bij die behandeling wordt al het water uit het orgaan gehaald en vervangen door siliconenkunststof. Daardoor wordt het bijna onbeperkt houdbaar.

De blauwe vinvis is het zwaarste dier dat ooit op de aarde geleefd heeft en heeft het grootste hart.

"Dit is echt het eerste en enige hart van een blauwe vinvis"

Meest gelezen