Nederland ruimt meer dan een miljoen kippen

Tot nu toe zijn in Nederland al 10 à 12 bedrijven geruimd als gevolg van de fipronilcrisis. Dat meldt het bedrijf dat als enige instaat voor het ruimen van pluimveebedrijven. Onze redactie heeft uit goede bron vernomen dat ook in ons land al één bedrijf zou zijn geruimd.

"Er zijn ongeveer 10 à 12 bedrijven die we inmiddels al hebben geruimd. Dat zijn ongeveer 300 à 350.000 kippen die we hebben geruimd, schat ik", zegt Johan de Rooij van Van Eck Bedrijfshygiëne, het enige bedrijf dat in Nederland instaat voor jet ruimen van de pluimveebedrijven.

"Zoals we nu gepland hebben zijn er nog een 30-tal bedrijven die we nog moeten doen. Dat gaat nog eens over 600.000 tot 1 miljoen kippen." Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er vorig jaar ruim 46 miljoen leghennen in Nederland.

Volgens Van Rooij lijden de kippen niet. "De stal wordt luchtdicht gemaakt, dan wordt er CO2 in gedaan en gaan de kippen slapen. Binnen een paar seconden zijn ze ook dood, want ze slapen eigenlijk gewoon in."

"Proberen te redden wat er te redden valt"

Dat pluimveebedrijven worden geruimd, gebeurt in de eerste plaats om economische redenen. Als in een bedrijf te hoge fipronilconcentraties zijn vastgesteld, heeft de kippenboer twee keuzemogelijkheden.

Hij kan wachten tot de fipronil uit de leghennen verdwijnt via vetverbranding en intussen de kippenstal laten schoonmaken. Als de kippen al wat ouder zijn, zal de kippenboer eerder opteren om zijn bedrijf te laten ruimen. "Dieren ruimen is de zwaarste oplossing", zegt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. "Maar iedereen probeert te redden wat er te redden valt."

"Gaia zal zich met hand en tand verzetten

“Je laat geen dieren doden wanneer dat niet strikt noodzakelijk is”, reageert Michel Vandenbosch van dierenrechtenoerganisatie Gaia aan onze redactie.

Gaia hoopt vooral dat het FAVV in ons land zijn verstand gebruikt en niet besluit om massaal kippen te laten doden, puur om economische redenen, en niet omdat het noodzakelijk is voor de volksgezondheid. "Mochten er toch kippen worden geruimd, zal Gaia zich daar met hand en tand tegen verzetten en alle mogelijke middelen uitputten. Mogelijks ook via juridische weg", besluit Vandenbosch.

Meest gelezen