Venezolaanse regering slaat aanval tegen legerbasis neer

De Venezolaanse regering zegt dat ze een "terreuraanval" tegen een legerbasis heeft afgeslagen. Er is een video opgedoken van een groep militairen die oproepen om een overgangsregering op te richten.

"Bij het ochtendgloren vielen terroristische aanvallers binnen in Fort Paramacay in Valencia", 180 km ten noorden van Caracas en "vielen soldaten aan". Dit meldde via Twitter Diosdado Cabello, vicevoorzitter van de regerende socialistische partij en lid van de zeer machtige grondwetgevende vergadering. Daarbij zouden een dode en een zwaargewonde zijn gevallen. Bedoeling was klaarblijkelijk het wapenarsenaal van de kazerne in te nemen.

Volgens getuigen zouden honderden mensen de straat zijn opgekomen om hun steun uit de drukken met de opstandelingen. Daarop waren ook geweerschoten te horen. Zeven vermoede aanvallers zijn gearresteerd en "verlenen inlichtingen", zegt een militaire leider van hoge rang, generaal Remigio Ceballos.

Video

Op sociale media en in meerdere Venezolaanse media circuleert intussen een video van een regiment pantserwagens uit Valencia. Er is te zien dat een man die zich voorstelt als officier zegt in "legitieme rebellie" te zijn tegen de "moordende tirannie van Nicolas Maduro" en "om de volledige vernietiging van het land te vermijden".

"Dit is geen staatsgreep, dit is een burger en militaire actie om de grondwettelijke orde te herstellen", aldus de man die zich als kapitein Juan Caguaripano uitgaf. Hij zou een dissidente militair zijn die in 2014 was ondergedoken.

Vijftien mannen in camouflagepak flankeren hem, sommigen van hen gewapend. "Wij eisen de onmiddellijke vorming van een overgangsregering en vrije verkiezingen", zegt de man. De authenticiteit van de video is onduidelijk.

Als belangrijkste steunpilaar van het Chavistische regime is het machtige leger tot nu toe doof gebleven voor de oproepen van de oppositie om haar kamp te kiezen.

Chaos in Venezuela wordt steeds groter

Of het om een echte militaire opstand gaat of niet en of die al dan niet onderdrukt is, zeker is dat de spanningen in Venezuela met de dag groter worden. De vrees voor een burgeroorlog wordt steeds meer geuit door zowel burgers als analisten.

De linkse president Maduro en zijn door centrumrechts gedomineerd parlement zitten al meer dan een week op ramkoers, sinds Maduro een "grondwettelijke vergadering" of constituante heeft laten verkiezen die een nieuwe grondwet moet schrijven. De oppositie verwijt hem dat die grondwet de president meer macht zou geven.

Bovendien zou er fraude gepleegd bij de verkiezingen voor die constituante, althans volgens de oppositie, maar ook procureur-generaal Luisa Ortega, nochtans eerder een medestander van het regime, zou daar van uit gaan. Ortega wou de inauguratie van die constituante verhinderen, maar is nu door de regering afgezet. 

Zowel de regionale organisatie voor Amerika, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), als het Mercosur-handelsblok (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Bolivië) hebben die "grondwettelijke vergadering" illegaal genoemd en eisen het herstel van het normale politieke proces in Venezuela. President Maduro wil voorlopig echter niet terugkomen op zijn beslissingen.

Meest gelezen