ACV: "Proceduritis en slechte communicatie bij FAVV"

De crisis rond de fipronil-besmetting in eieren toont volgens het ACV de "proceduritis" aan bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De christelijke vakbond hekelt bovendien een gebrek aan zowel interne als externe communicatie van topman Herman Diricks.

ACV Openbare Diensten kaart de trage procedures bij het Voedselagentschap aan, nu blijkt dat de dienst in juni reeds op de hoogte was van de aanwezigheid van het insecticide in eieren, en maatregelen nam, maar hier niet over communiceerde.

De eiercrisis is "al twee maanden bekend en er moet nog een strikte procedure worden gevolgd opdat bepaalde laboratoria zouden kunnen overgaan tot de noodzakelijke analyse in het kader van fipronil in eieren", hekelt de bond. "ACV-Openbare diensten heeft in de voorbije jaren deze zogenaamde 'proceduritis' aangekaart omdat door het bos de bomen niet meer te zien zijn."

Slechte communicatie

Ook gedelegeerd bestuurder Herman Diricks moet het ontgelden. De communicatie naar de buitenwereld verloopt via de woordvoerder, "terwijl de CEO van het FAVV zelf nergens zijn stem laat horen".

"Maar ook de interne communicatie laat te wensen over", vervolgt de christelijke bond. De topman kan naar aanleiding van controles of de eieren nog in de winkel liggen niet zelf antwoorden op vragen van de controleurs en medewerkers, klinkt het. "Alle nieuws rond de eiercrisis moeten zij kennelijk via de pers vernemen." Intern zijn er hierover ook "quasi geen boodschappen naar het personeel", luidt de klacht.

Meest gelezen