Boerenbond: "Geen probleem met braadkippen

We zitten dan wel in een eier- (en kippencrisis) volgens de Boerenbond is er helemaal niets aan de hand met de braadkippen. Kippenvlees consumeren is dus geen enkel probleem.

Anne-Marie Van Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond maakt een onderscheid tussen braad- en legkippen. "Fipronil is een probleem bij de legkippen en dat zijn niet de kippen die we braden in de pan of eten aan het spit."

Desondanks komen ook die kippen in onze voedselketen: legkippen worden na dertien maand leggen, geslacht en als soepkip verkocht. 

"Fipronil verdwijnt na verloop van tijd wel uit het lichaam van zo’n kip. Hoe lang dat duurt voor een kippenlichaam “fipronilvrij” is, weten we voorlopig niet." (Vier tot zes weken volgens Nederlandse dierenrechtenorganisaties.)

Zeker voor jonge legkippen zou er geen probleem zijn. "Een kip die nog maar 2 maanden legt heeft nog elf maanden te gaan en is normaal gesproken fipronil-vrij tegen de tijd dat ze naar het slachthuis wordt gebracht."

Bij toxicoloog Jan Tytgat eenzelfde geluid. "De stof kan in het vlees kruipen, maar je hebt enerzijds vleeskippen en anderzijds leghennen. Die komen normaal niet op de markt als braadvlees. Stel dat dit product bij vleeskippen gebruikt werd, is er ook een risico maar het probleem van luizen vlooien zou zich daar minder stellen."

Meest gelezen