Delcour over fipronilschandaal: "FAVV heeft correct gehandeld"

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) valt niets ten laste te leggen. Dat zegt Jan Delcour, professor levensmiddelentechnologie aan de KU Leuven, naar aanleiding van het fipronilschandaal. "Dit is een storm in een glas water."

Hoewel hij zelf geen lid is van het voedselagentschap, is Delcour ervan overtuigd dat het agentschap correct gehandeld heeft. "Men zal op voorhand zeker een aantal analyses en berekeningen uitgevoerd hebben. Als je dan tot de constatatie komt dat er hoogstwaarschijnlijk geen probleem is, dan vind ik dat men daar niet noodzakelijk over moet communiceren”, aldus Delcour.

Maar op het ogenblik dat de consument misschien doorheeft dat er iets niet klopt, zoals nu het geval was, dan kan men beter snel communiceren, stelt hij. "Maar je kan toch niet bij ieder preventief verwijderen de consument over van alles en nog wat inlichten. Dat lijkt mij een onbegonnen werk.”

"Je vindt altijd wel iets"

Delcour wijst erop dat het FAVV heel dikwijls geconfronteerd wordt met mogelijke problemen. "Met de analytische technieken waarover we vandaag beschikken kunnen we eender wat opsporen. Je vindt altijd wel iets." Maar, zo stelt hij, in de meeste gevallen betekent dat geen probleem voor de voedselveiligheid.

"Indien het voedselagentschap bij iedere melding onmiddellijk alarm zou slaan, dan zouden wij dat als consument ook beu worden”, stelt Delcour. Hij pleit voor vertrouwen in het FAVV, "een goeie wetenschappelijke instelling, die het beste voorheeft met de consument".

Geen politieke recuperatie

Bovendien moet de consument er rekening mee houden dat er vandaag grote veiligheidsmarges worden gehanteerd bij metingen, stelt Delcour. "Laat ons het gezond verstand behouden en kijken hoe dosissen afmeten ten opzichte van wat een veilige dosis heet te zijn."

Delcour pleit er bovenal voor om de rust te bewaren en het hele fipronilschandaal niet politiek te gaan uitbuiten. "Ik pleit ervoor dat, wanneer dit straks voorbij is, er een zeer gedegen analyse zal gebeuren, met alle gegevens op tafel." "En", zo besluit Delcour, "ik hoop dat wanneer de burgers ingelicht worden, zij beseffen dat veel gewoel en stemmingmakerij overbodig is".

Meest gelezen