Eerste geïnterneerden opgenomen in Psychiatrisch Centrum Antwerpen

In Antwerpen worden vanaf vandaag de eerste geïnterneerden opgenomen in het nieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC). Dat centrum werd eind juni geopend. De geïnterneerden arriveren in fases: deze week zijn het er vijf, de rest van de maand volgen er nog tien en in april volgend jaar moet het centrum vol zitten. Er is plaats voor 182 mensen.
Nicolas Maeterlinck

Met de opening van het nieuwe FPC is het de bedoeling dat er nog meer geïnterneerden uit de gevangenissen gehaald worden. "Want daar horen ze niet thuis", zegt hoofdgeneesheer Inge Jeandarme. "Het gaat om mensen die een misdrijf gepleegd hebben, maar wel een ernstige psychiatrische ziektes hebben. Gevangenissen zijn niet de ideale plek voor zulke patiënten, ook omdat cipiers niet opgeleid zijn om met zulke personen om te gaan. Daarvoor heb je echt een gespecialiseerd centrum zoals het onze nodig."

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum op Linkeroever werd eind juni al geopend, maar nu pas worden de eerste patiënten overgebracht. “Zo’n dertigtal zorgmedewerkers hebben de voorbije weken een intensieve opleiding gehad”, zegt Jeandarme. “We hebben enkele procedures die zijn uitgeschreven getoetst aan de praktijk, en we hebben ook al twee dry runs gedaan met oefenpatiënten om te kijken of alles goed werkt.”

Patiënten stelselmatig overgebracht

De patiënten worden nu gefaseerd opgenomen: deze week zijn het er vijf, de rest van de maand volgen er nog tien, tot er in april 2018 een bezetting is van 182 patiënten. Onder die 182 patiënten zijn er 18 vrouwen. Die zullen terechtkomen tussen de mannen. Antwerpen kiest bewust voor gemengde afdelingen. “Het is de bedoeling dat die patiënten terug naar de maatschappij stromen, waar ze terug met elkaar in contact komen”, zegt Jeandarme (Het Journaal – 29/06/2017) “Dat normalisatieproces moet dus zo snel mogelijk in de stelling al op gang gebracht worden.”

Het FPC is bedoeld als tijdelijk verblijf. Een geïnterneerde wordt er in eerste instantie geobserveerd en georiënteerd, vervolgens behandeld en geresocialiseerd. Het uiteindelijke doel van de behandeling is dat de patiënt op een veilige en verantwoorde manier terugkeert naar de maatschappij.

Ook het personeel wordt stelselmatig uitgebreid. Zo zouden er binnen acht maanden 220 medewerkers moeten zijn.

Meest gelezen