Erfgenaam Samsung riskeert 12 jaar cel door corruptieschandaal

Justitie in Zuid-Korea eist 12 jaar gevangenisstraf tegen de vicevoorzitter van het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung. De vicevoorzitter en erfgenaam van het conglomeraat Lee Yae-yong wordt beschuldigd van corruptie, verduistering en meineed. Hij is betrokken bij het corruptieschandaal dat onder meer geleid heeft tot de afzetting van de vorige presidente van Zuid-Korea.

Lee Yae-yong wordt ervan beschuldigd een vertrouwelinge van de ex-presidente omgekocht te hebben, om zo overheidssteun te krijgen voor het samenvoegen van twee business units bij Samsung in 2015. Het zou gaan om 38 miljoen dollar. Het corruptieschandaal leidde tot de afzetting van ex-presidente Park Geun-hye.

Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap wordt de erfgenaam van Samsung ook beschuldigd van verduistering, het verbergen van criminele opbrengsten en meineed. Lee zelf blijft zijn rol in het schandaal ontkennen.

Ook andere topmanagers bij Samsung riskeren minstens 10 jaar cel. Een definitieve uitspraak voor Lee Jae-yong wordt verwacht op 25 augustus.

Indien de rechters het advies van de procureurs volgen, zal dit een van de zwaarste straffen ooit worden voor een eigenaar van een 'chaebol''. Chaebols zijn Zuid-Koreaanse conglomeraten die de economie van het land domineren. Ze worden meestal door families gerund. Lee Yae-yong leidt het bedrijf van zijn vader sinds deze in 2014 een hartaanval heeft gekregen.

Meest gelezen