FAVV: "Concentraties Fipronil liggen ver onder Europese norm"

Volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is er geen reden tot paniek in verband met de fipronilcrisis in ons land.Het FAVV heeft vanmiddag de resultaten bekendgemaakt van de tests op de aanwezigheid van het insecticide fipronil in Belgische eieren. Overmorgen komt de Kamercommissie Economie en Landbouw over de kwestie bijeen. Consumentenorganisaties Test-Aankoop eist intussen dat de lotnummers van de besmette eieren worden gepubliceerd.

De concentraties fipronil in de eieren blijken onder de alarmdrempel te liggen. Het Federaal Voedselagentschap bevestigt nu dus met cijfers wat minister van Volksgezondheid Maggie De Block gisteren al aangaf.

In 21 bedrijven is fipronil in zeer lage concentraties aangetroffen. Het maximaal gehalte aan fipronil bedraagt tot nu toe 0,092 mg/kg, ver beneden de Europese grenswaarde die vastgelegd is op 0,72 mg/kg blijft.

In het totaal werden preventief 86 pluimveebedrijven geblokkeerd waarvan 48 legbedrijven. Momenteel zijn er nog 51 bedrijven geblokkeerd, waarvan 22 legkipbedrijven. 26 legbedrijven konden al vrijgegeven worden omdat geen besmetting kon worden aangetoond.

Gisteren maakte minister van Volksgezondheid Denis Ducarme (MR) bekend dat er "een lijst van 57 verdachte bedrijven" bestaat, die mogelijk gebruik hebben gemaakt van de diensten van het verdachte Nederlandse Chickfriend.

Het FAVV heeft "onmiddellijk de geïdentificeerde producten geblokkeerd om de consumenten te beschermen". Ducarme heeft het Voedselagentschap om een uitgebreid verslag gevraagd over de acties die het ondernomen heeft sinds het de eerste informatie over de fipronil-besmetting heeft ontvangen.

Het rapport waar minister Ducarme om heeft gevraagd, wordt morgen om 14 uur overgemaakt. Woensdag komt de Kamercommissie Economie en Landbouw over de kwestie bijeen.

"Lotnummers besmette eieren publiceren"

Consumentenorganisatie Test-Aankoop is boos over de manier waarop het voedselagentschap heeft gecommuniceerd. "Door haar gebrek aan communicatie en transparantie heeft het voedselagentschap FAVV het omgekeerde bereikt van wat ze beoogde. "

"Ook al blijkt uit alle analyses dat het gevaar voor de gezondheid minimaal is, toch is het noodzakelijk dat de lotnummers van de gecontamineerde producten, net zoals in Nederland, onmiddellijk publiek worden gemaakt. De consument moet zelf kunnen beslissen of hij de betrokken eieren consumeert of niet", vindt Test-Aankoop.

"Voor de consument is het zeer verwarrend te zien dat supermarkten producten uit hun rekken halen terwijl zij zelf niet kunnen weten of de eieren die in hun koelkast liggen al dan niet gecontamineerd zijn", schrijft Test-Aankoop, die de bevoegde ministers Ducarme en De Block vraagt het FAVV te verplichten om dit te doen.

Meest gelezen