Fransen zeggen "non" tegen officieel statuut voor First Lady Brigitte Macron

Er komt meer en meer protest tegen het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron om zijn vrouw Brigitte een officiële functie te geven. Op dit moment kent Frankrijk geen rol voor de partner van het staatshoofd hoewel die vaak publieke optredens doet. Ondertussen ondertekenden bijna 200.000 Fransen een petitie tegen het voorstel om Brigitte Macron een aparte status te geven.

“Ik wil een duidelijk afgelijnd kader voor de rol van een “première dame” in de Franse politiek,” zei Emmanuel Macron nog tijdens zijn presidentscampagne, “die typische Franse hypocrisie waarbij iemand een rol vervult zonder dat die persoon daarvoor officieel wordt erkend, moet stoppen.” Vandaar het voorstel van de Franse president om zijn vrouw nu een eigen kantoor, staf en loon te geven.

Eigen kantoor en personeelsleden

Volgens de Franse wet is er geen officiële functie voorzien voor de partner van het staatshoofd, maar in de praktijk vervulden presidentsvrouwen wel meestal de taak van “first lady” naar Amerikaans model. Ze kregen een eigen kantoor en enkele personeelsleden op het algemene werkingsbudget van het Elysee.

Carla Bruni had acht zogenaamde adviseurs die haar bijstonden toen haar man Nicolas Sarkozy president was. Kostprijs: 437.376 euro per jaar. Ook Valérie Trierweiler, de partner van François Hollande, runde een kantoor in het Elysee. Zij beschikte over 5 personeelsleden, wat zo’n 236.904 euro per jaar kostte.

200.000 handtekeningen

De initiatiefnemer van de petitie is artiest en auteur Thierry Paul Valette. “Ik wil Brigitte Macron niet persoonlijk aanvallen, maar op dit moment kent Frankrijk andere problemen. Er zijn belangrijkere zaken dan de presidentsvrouw een apart statuut te geven,” meent Valette. Brigitte Macron heeft nu drie assistentes, twee secretaresses en twee veiligheidsmensen, dat is volgens Valette genoeg. Mocht Brigitte Macron een officieel statuut krijgen, bestaat inderdaad de kans dat ze naast een eigen budget en kantoor ook meer personeelsleden zou aannemen.

De petitie haalde snel tienduizenden handtekeningen en net na de middag stond de teller al bijna op 200.000. Valette lanceerde die internetbevraging omdat hij over een mogelijke officiële rol van de presidentsvrouw eerst een referendum wil. “Meer dan 65 procent van de Fransen is tegen de creatie van een nieuwe functie voor la première dame,” aldus Valette.

Ongelukkige timing

 Macrons voorstel komt op een niet ideaal moment, net wanneer zijn populariteit tot een historisch dieptepunt is gezakt. Bovendien maant de president het parlement aan om de zogenaamde “loi sur la moralisation de la vie publique” te stemmen, een wet die onder andere Franse parlementairen verbiedt om familieleden een job te geven.

Maar wellicht de grootste reden waarom Fransen wantrouwig tegenover dit voorstel staan, is dat de Franse president 4,5 miljard euro wil besparen in de overheidsuitgaven. Besparen op ambtenaren om je eigen vrouw een kantoor en extra budget te geven, dat is voor veel burgers blijkbaar een brug te ver.

Meest gelezen