Het brokkenparcours van prins Laurent

Prins Laurent ligt alweer onder vuur omdat hij vorige maand een onaangekondigd bezoek heeft gebracht aan de Chinese ambassade. Het is de zoveelste misstap van het eeuwige enfant terrible van ons koningshuis. Een summier overzicht.

Prins Laurent staat bekend als een autoliefhebber, maar in de figuurlijke zin van het woord is Laurent doorheen de jaren vooral een brokkenpiloot gebleken. Als elfde in lijn voor de troon is het dynastieke belang van de prins verwaarloosbaar. Dit uit zich al zijn hele leven in exuberant gedrag.

Op school was hij al een rebelse leerling en toen vader Albert koning werd, kwam Laurent als jongvolwassene prins in beeld als de player die voor het oog van de camera’s met gierende banden wegreed bij het paleis. En in de jaren 1990 hadden de boekskes met zijn vermeende affaire met Wendy Van Wanten ook een dankbaar onderwerp gevonden in Laurent.

Marineschandaal

Waar Laurent in de nineties zich nog met spielereien liet opmerken, werden zijn faux pas in de jaren 2000 ernstiger. In 2006 viel de naam van de prins in het zogenoemde “Marineschandaal” waarbij marinegeld gebruikt was voor verfraaiingswerken aan Villa Clémentine, de woning van de prins.

Laurent wist wel dat het geld hiervoor gebruikt was, maar werd nooit in verdenking gesteld. Koning Albert nam het affront op zich, zei in zijn kersttoespraak van 2006 dat niemand boven de wet stond en betaalde 185.000 euro terug aan Defensie.

Organisaties

De Marine-affaire had ook tot gevolg dat het Kint, een milieu-vzw van de prins, op droog zaad kwam te zitten. De verschillende regeringen van het land gaven jaarlijks samen tot 400.000 euro subsidie aan de organisatie. Maar nadat de Marine-affaire aan het licht was gekomen, werd de vinger op de knip gezet. Na 15 jaar werd de vzw in 2009 ontbonden.

Daarnaast bestaat er nog altijd de Stichting Prins Laurent. Die werd opgericht toen de prins 34 jaar oud was. In het verleden werd meermaals geïnsinueerd dat de financiering van de stichting voor dierenwelzijn niet koosjer zou zijn. Op zijn 50e verjaardag stelde de prins dat de stichting geen subsidies krijgt . Vandaag herhaalde hij nog eens dat hij die kritiek beu is. 

Omstreden ontmoetingen

In 2011 zat het spel helemaal op de wagen toen bleek dat Laurent tijdens een “wetenschappelijke reis”, een eigen initiatief, een gesprek had gehad met president Joseph Kabila. Toen dit achteraf aan het licht kwam, stond het parlement op zijn kop.

In een boze reactie haalde Laurent flink uit naar de Vaderlandse pers, het paleis én toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) kreeg ook een veeg uit de pan. “Ik heb aan niemand iets te vragen. Men moet ophouden met mij af te schilderen als een idioot. Ik wou de relaties met Congo verbeteren", klonk het verbolgen. Volgens Laurent was "deze affaire een coup van het paleis" om hem te "verzwakken". "Al 30 jaar willen ze me kwaad doen", zei hij toen al.

In 2013 doken berichten op dat Laurent ongeoorloofde contacten met Angolese diplomaten zou hebben gehad. Ook op een privéreis van de prins naar Israël op uitnodiging van het Joods Nationaal Fonds datzelfde jaar kwam kritiek.

Drie jaar later heeft Laurent kennelijk zijn les nog niet geleerd, want op 17 oktober tweette de prins een foto van een ontmoeting met de premier van Sri Lanka. Na een schriftelijke vraag aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bleek dat Laurent deze ontmoeting niet op voorhand had aangekondigd, terwijl hij dat wel moet.

Kamerlid Veerle Wouters (Vuye&Wouters) had in het parlement om een inhouding op de dotatie gevraagd, maar daar is premier Charles Michel (MR) toen niet op ingegaan. Hij beloofde wel de prins goed in de gaten te houden.

Dotatie onder vuur

Deze misstappen zijn niet zonder gevolgen gebleken. Het Kabila-débacle is de aanleiding geweest om de dotatie die hij sinds 2001 krijgt opnieuw te bekijken. Laurent krijgt nu alles samen jaarlijks ruim 300.000 euro: 87.000 euro salaris en 220.000 euro voor werkingskosten.

Die werkingskosten moet hij wel kunnen verantwoorden als uitgaven voor zijn publieke optreden. Het Rekenhof, dat waakt over de uitgaven van openbare instellingen, betrapte Laurent erop dat hij in 2014 privé-uitgaven als beroepskosten had ingediend. Het ging onder meer om kassabonnen van de supermarkt, de factuur van een skivakantie en de schoolrekening van zijn drie kinderen. Achteraf heeft de prins 16.000 euro terugbetaald aan de Belgische Staat.

De laatste misstap van de prins is zijn onaangekondigde bezoek aan de Chinese ambassade op 19 juli 2017. Tien dagen later zette hij daar een foto van op Twitter. 

Begin augustus groeide de kritiek op het bezoek na publicatie in een aantal kranten. Nadat regeringspartijen Open VLD en N-VA om sancties hadden gevraagd, kondigde premier Charles Michel (MR) aan dat hij een proportionele sanctie wil. Daarbij wordt gedacht aan een gedeeltelijke inhouding van de prins.

Meest gelezen