Koolwitjes meest gespot tijdens vlindertelweekend Natuurpunt

Het klein koolwitje was het voorbije weekend de meest gespotte vlindersoort tijdens het vlindertelweekend. "Er vlogen aanzienlijk minder vlinders dan normaal, maar in tuinen met veel variatie en natuurlijke elementen, werden toch tot vijf keer meer vlinders gespot dan in tuinen met enkel een kaal gazon", zegt vlinderexpert Wouter Vanreusel van Natuurpunt.

Het klein koolwitje werd 8.126 keer opgemerkt en het groot koolwitje 4.206 keer, goed voor de derde plaats. De voorbije twee edities van het vlindertelweekend won de atalanta, die dit jaar de tweede plaats inneemt met 5.516 meldingen. Het is al van 2007 geleden dat het klein koolwitje als winnaar van het telweekend uit de bus kwam. In totaal verzamelde Natuurpunt  5.158 tellingen, waarbij 48.000 vlinders gespot werden.

Weersomstandigheden niet zo goed

Zaterdag was het klimaat niet zo goed, zegt Natuurpunt. "Zondag was het grootste deel van de dag wel ideaal om vlinders te spotten. Toch lagen de aantallen aanzienlijk lager dan de voorbije jaren. Gemiddeld werden per tuin slechts zes exemplaren van vier soorten gemeld. Het is daarmee het op twee na zwakste resultaat in 11 jaar tijd. Dat lijkt grotendeels te wijten aan de vroege vlinderpiek, veroorzaakt door het bijzonder warme voorjaar van 2017. Hierdoor vlogen de meeste soorten twee tot vier weken vroeger dan gemiddeld, waardoor hun vliegperiode bijna voorbij was."

De meeste vlinders leven maar een paar weken, zegt Vanreusel. "De koolwitjes bleven dit jaar stabiel terwijl de andere soorten minder gezien werden. De kolibrievlinder werd dit jaar wel relatief vaak waargenomen en ook minder algemene soorten zoals de glasvleugelpijlstaart, de keizersmantel en het kaasjeskruiddikkopje werden waargenomen."

In de top tien werden verder drie zandoogjes opgemerkt. "Op maandagochtend stond het oranje zandoogje op 4, bont zandoogje op 5 en bruin zandoogje op 6. Daarna volgde de gehakkelde aurelia. De dagpauwoog stond slechts op de 8e plaats. Kleine vos en citroenvlinder sluiten de top tien af."

Kenmerken van tuin

Het blijkt dat in tuinen met veel variatie en natuurlijke elementen tot vijf keer meer vlinders worden gezien dan in tuinen met enkel een kaal gazon. "Ook in kleine tuinen zorgt het nemen van vlindervriendelijke maatregelen zoals veel variatie en bloemenaanbod voor meer vlinders en meer verschillende soorten", zegt Vanreusel. "Als je plaats genoeg hebt, kan je ook een hoekje met distels of brandnetels laten staan. Distels zijn zeer goeie nectarplanten en brandnetels zijn voor vijf belangrijke vlindersoorten de enige plaats waar ze hun eitjes leggen."

Meest gelezen