Meteen examen afleggen na 30 uur rijles: binnenkort kan het in Brussel

De Brusselse regering heeft het licht definitief op groen gezet voor een hervorming van de rijopleiding. De nieuwe opleiding, die van start zal gaan in de loop van 2018, zal meer inspelen op het autogebruik in Brussel. Een opmerkelijke verandering is de mogelijkheid om na dertig uur rijles meteen een examen te kunnen afleggen.
Jonas Hamers / ImageGlobe

Er komen twee nieuwe opleidingstrajecten voor het halen van een Brussels rijbewijs. Opvallend is de invoering van een 'snel' rijbewijs, waarbij je na dertig uur rijles meteen examen mag doen. In dat traject zal er dus geen stageperiode meer zijn voor de leerling-bestuurder.

De Brusselse regering wil zo inspelen op het leven van de grootstad, zo zegt staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). “Jonge mensen wachten met het behalen van hun rijbewijs, omdat ze in de stad geen auto nodig hebben. Maar als ze dan plots toch een rijbewijs nodig hebben, bijvoorbeeld voor een job, is een wachttijd van drie tot negen maanden problematisch”, zegt Debaets in De Standaard.

Er komt ook een mengvorm tussen vrije begeleiding en rijschool. De vrije begeleiding en het opleidingstraject met de rijschool blijven behouden. Bij de vrije begeleiding wordt de minimumwachttijd tussen het theoretisch examen en het praktijkexamen uitgebreid naar 9 maanden (in plaats van 3 maanden). De maximumduur van de stageperiode is 18 maanden. Ook worden toekomstige begeleiders verplicht pedagogische vorming te volgen.

Andere veranderingen

Andere nieuwigheden voor de Brusselse rijopleiding zijn een EHBO-cursus die rijexamenkandidaten verplicht moeten volgen, de toevoeging van een risicoperceptietest en het verplicht bijhouden van een 'logboek' tijdens de stageperiode. Ook wordt het theoretisch examen strenger. Rijexamenkandidaten zullen al gebuisd worden bij twee grote fouten.

De nieuwe rijopleiding voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zal wellicht van start gaan in de loop van 2018.

Meest gelezen