Michel wil "proportionele sanctie" voor Laurent na bezoek aan Chinese ambassade

In samenspraak met koning Filip wil premier Charles Michel (MR) dat prins Laurent een "proportionele sanctie" krijgt nadat de prins de Chinese ambassade in Brussel bezocht had om de 90e verjaardag van het Chinese leger te vieren. Tijdens het bezoek droeg hij zijn militair uniform. Hij had bovendien geen toestemming van de regering gekregen.

Premier Charles Michel zal de regering voorstellen om een procedure tegen prins Laurent te lanceren en een "proportionele sanctie" toe te passen nadat hij zich onaangekondigd naar de Chinese ambassade heeft begeven in militair uniform. Die sanctie kan resulteren in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie voor 2017 van de prins, zegt Barend Leyts, woordvoerder van de premier. Laurent zelf werd op de hoogte gebracht en zal ook opnieuw door de premier worden ontvangen.

Laurent zette een foto van zijn bezoek zelf op Twitter. Volgens het kabinet van de premier was noch de regering, noch het paleis op de hoogte van Laurents aanwezigheid op een diplomatieke plechtigheid. "Dit volgt op meerdere waarschuwingen van de premier", luidt het.

Woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw van het Paleis laat weten dat de sanctie er komt in samenspraak met koning Filip. Uiteraard heeft het Paleis geen enkele zeggenschap over de dotatie van de leden van de koninklijke familie, zo benadrukt De Bauw. Die bevoegdheid ligt volkomen in handen van het parlement. De koning is enkel als familiehoofd geconsulteerd.

(Lees verder onder de tweet)

N-VA wil dotatie intrekken

Peter Buysrogge, monarchie-expert van de N-VA, is tevreden dat de prins een financiële sanctie zal krijgen: "Hij is halsstarrig en een gesprek is duidelijk niet voldoende." Buysrogge zegt dat het "niet kan dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch volledig zijn zin doet als een ongeleid projectiel". Hij belooft dat hij de premier zal ondervragen over het incident.

Luk Van Biesen (Open VLD) wil het debat over de dotaties ook niet uit de weg gaan: "Het kan goed zijn dat hij liever een businessman wil spelen en wij willen hem die vrijheid geven, maar dan zonder onze dotaties". Hij vertelt aan De Standaard ook dat de verslagen over bezoeken van de koninklijke familie niet altijd even nuttig zijn: "Sommigen schrijven uitzonderlijk weinig en anderen schrijven wel veel maar zonder inhoud of toegevoegde waarde."

Premier Charles Michel heeft prins Laurent in januari al tot de orde geroepen omdat hij de premier van Sri Lanka ontmoet had zonder dat de regering haar toestemming had gegeven. Toen kreeg de prins ook al een waarschuwing van de premier dat hij zijn dotatie zou verliezen.

Meest gelezen