Noord-Korea belooft "duizendvoudige wraak" te nemen op de VS na nieuwe sancties

Noord-Korea dreigt om "duizendvoudige wraak" te nemen op de Verenigde Staten, nadat de VN zaterdag nieuwe sancties tegen het regime in Pyongyang goedkeurde. De sancties zijn een reactie op de recente raketproeven door het communistische land. Maar Noord-Korea lijkt niet van plan om te stoppen met het testen van langeafstandsraketten.

In een regeringsverklaring die vandaag door het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA is verspreid, worden de sancties bestempeld als een "gewelddadige inbreuk op de soevereiniteit" en een onderdeel van een "afschuwelijk complot om het land te isoleren en te verstikken". 

Het is de eerste officiële reactie van het regime in Pyongyang tegen de sancties, die zaterdag unaniem werden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Die sancties, die bestaan uit een verbod op de export van ijzererts, steenkool en zeevruchten, kunnen het land naar schatting een miljard dollar aan inkomsten kosten.

Het regime in Pyongyang dreigt nu om "rechtvaardige actie" te ondernemen tegen de sancties, "een misdaad waarvoor de VS duizenden keren zal betalen". "Er is geen grotere fout dan te geloven dat de Amerikanen veilig zijn aan de andere kant van de oceaan", waarschuwt Noord-Korea nog.

Geen onderhandelingen over raketten

Ook de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak vandaag dreigende taal. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen, in Manilla.

In een verklaring aan de pers omschreef de minister het Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma als defensieve maatregelen tegen de vernietigende Amerikaanse dreiging.

Verder stelde hij dat Noord-Korea onder geen beding zal onderhandelen over zijn nucleaire en ballistische raketten. "Noch zullen wij afwijken van de opbouw van onze kernwapens", verzekerde de minister, "tenzij het vijandige Amerikaanse beleid en de nucleaire dreiging tegen de Democratische Volksrepubliek Korea fundamenteel worden stopgezet."

Ook de Noord-Koreaanse VN-delegatie deed de sancties in een officiële verklaring af als "flagrante inbreuk op de soevereiniteit". Welke maatregelen Pyonyang concreet wil nemen blijft voorlopig onduidelijk. 

Meest gelezen