Ook besmette eieren geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft met fipronil besmette eieren geïmporteerd vanuit de Europese Unie. Volgens het Brits voedselagentschap gaat het slechts over een heel klein aantal eieren. Het agentschap oordeelt dat de risico's voor volksgezondheid zeer klein zijn.

"Onze risicobeoordeling, gebaseerd op de beschikbare informatie, wijst erop dat het lage blootstellingsniveau in het kader van een normaal, gezond dieet waarschijnlijk geen risico voor de volksgezondheid vormt," stelt het Food Standards Agency (FSA), het onafhankelijke voedselagentschap van de Britse regering. "Er is geen reden tot bezorgdheid voor de consumenten."

Het FSA benadrukt dat het om een zeer klein aantal eieren gaat, slechts 0,0001% van de eieren die jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd. De organisatie vermeldt ook dat 85% van de eieren die geconsumeerd worden in het Verenigd Koninkrijk op eigen bodem worden geproduceerd.

Het FSA meldt ook dat de zaak wordt onderzocht. De besmette eieren zouden al uit de handel gehaald zijn.

"Wij adviseren de mensen om de manier waarop ze eieren klaarmaken of consumeren niet te veranderen," luidt het besluit van de organisatie op de officiële website.

In Nederland, Duitsland en België samen zijn al miljoenen eieren uit de rekken gehaald. Naar schatting zullen in Nederland ook een miljoen kippen worden geruimd.

De landen treffen voorzorgsmaatregelen, omdat de eieren mogelijk besmet zijn met de matig toxische stof fipronil. Die stof kan in de eieren terechtkomen, indien kippen met het gelijknamige insecticide worden behandeld. Fipronil mag enkel worden gebruikt voor dieren die niet bestemd zijn voor de voedselketen.

Meest gelezen