Opnieuw doden bij geweld in Kinshasa

Bij gevechten tussen de politie en een religieuze sekte zijn in Kinshasa zeker 14 doden gevallen. Dat zegt de politie. 4 van de doden waren sekteleden, de andere gewone burgers door verloren kogels. Maar lokale journalisten hebben het ook over opstandige jongeren die met scherp beschoten werden door de politie.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Sporen van geweld in de straten van Kinshasa (archieffoto).

Het geweld is even voor de middag uitgebroken op verschillende plaatsen in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Ook de centrale gevangenis van Makala was het doelwit van de bendes, die volgens sommige bronnen behoorden tot de zogenoemde Bundu dia Kongo, een religieuze sekte met wortels in de provincie Bas-Congo. Volgens de politie kwamen daarbij meteen al twee politie-officieren om en maakten de aanvallers gebruik van messen en geweren.

Uit deze gevangenis was pas in de maand mei de leider van Bundu dia Kongo ontsnapt, de zelfverklaarde profeet Ne Muanda Nsemi, en hij had zijn aanhangers een maand geleden al opgeroepen om vandaag in opstand te komen. De sekte beschuldigt president Kabila ervan dat hij een Rwandees is en wil dat hij daarom vertrekt, samen met alle Rwandezen in Congo.

Bas-Congo

Tegelijk waren er zware rellen tussen politie en groepen jongeren op verschillende andere plaatsen van de hoofdstad, die zich uitstrekt over een ongeveer 50 kilometer. Zo was het ook onrustig in de wijken N’Djili, dat is niet ver van de internationale luchthaven, en Selembao. Ook daar werd er met scherp geschoten en vielen er doden. Een ooggetuige heeft het over zeker tien doden op een plaats wat er zou kunnen op wijzen dat het totaal aantal slachtoffers hoger ligt dan de politie tot nu toe wil doen geloven.

Ook in de provincie Bas-Congo, met name in de steden Boma en Matadi, was er geweld. Ook daar vielen, volgens lokale getuigen, verschillende doden. In Bas-Congo heeft Bundu dia Kongo een zekere aanhang en de afgelopen vijftien jaar waren er geregeld zware gevechten met doden tussen de politie en de sekte.

Noodtoestand

Volgens lokale mensenrechtenactivisten zit er veel meer achter het nieuwe geweld. De halsstarrige weigering van president Kabila om na het aflopen van zijn termijn eind november vorig jaar op te stappen heeft de woede van vele jongeren tegen het regime alleen maar doen toenemen. De armoede en werkloosheid in Congo, zeker in de miljoenenhoofdstad Kinshasa, leidt zo al geregeld tot gewelddadige uitbarstingen en die zijn alleen maar toegenomen.

Tegelijk zou deze chaos voor president Kabila een uitstekende aanleiding vormen om de noodtoestand uit te roepen en de verkiezingen hoe dan ook verder uit te stellen. Zeker in de steden is de aanwezigheid van militairen en gewapende politie de afgelopen maanden alleen maar toegenomen en elke protestbeweging wordt meteen de kop ingedrukt.

Voor morgen en overmorgen hebben een aantal burgerbewegingen alweer twee dagen van "dode stad" aangekondigd.

Meest gelezen