Pluimveesector: "Deze crisis is storm in glas water"

Een kwart van de eierbedrijven in ons land mag voorlopig niks meer leveren door het schandaal met het verboden insecticide Fipronil. Sommigen spreken van een nieuwe dioxinecrisis, maar volgens de sector zelf wordt alles serieus opgeblazen. De blokkering van 57 bedrijven heeft volgens hen wel zware gevolgen. "En dit menselijk aspect wordt serieus onderschat", klinkt het.
Design Pics / Scott Sinklier

Volgens minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) hebben 57 bedrijven gebruik gemaakt van het Nederlandse bedrijf Chickfriend dat het insecticide verspreidde. “Deze bedrijven werden dan ook meteen geblokkeerd om de consumenten te beschermen”, klonk het.

Een nieuwe dioxinecrisis?

Hebben we nu te maken met een nieuwe voedselcrisis zoals destijds met de dioxinecrisis? Volgens Danny Coulier, de voorzitter van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders, gaat de vergelijking met de crisis uit 1999 echter totaal niet op. “Er is geen enkele gelijkenis”, klinkt het kordaat. “Dit is een storm in een glas water, heel deze affaire wordt serieus opgeblazen."

De voorzitter benadrukt ook dat de volksgezondheid helemaal niet in gevaar kwam. “De detectielimieten in eieren liggen ontzettend laag. De zeer lage dosis Fipronil hoort er inderdaad niet thuis, maar is absoluut niet gevaarlijk."

Zware gevolgen voor sector zelf

Volgens Coulier heeft de blokkering van 57 bedrijven wel zeer verregaande gevolgen. “De mensen hebben geen inkomen meer, maar moeten toch blijven doorwerken, want de kippen moeten nog altijd verzorgd en gevoederd worden. Het menselijke aspect wordt hier echt serieus onderschat."

Annemarie Van Geenbergen van de Boerenbond nuanceert dit evenwel: "Het is zeker niet de meest ideale situatie, maar zeker ook geen rampscenario". Voorlopig worden de eieren van de 57 geblokkeerde bedrijven gestockeerd, maar als uit de analyse blijkt dat er geen problemen zijn, worden ze vrijgegeven en komen ze in de handel. Pas als er effectief problemen zijn, worden deze eieren vernietigd.

Meest gelezen