Supermarkten merken weinig van eiercrisis: "Impact op verkoop is beperkt"

De fipronilcrisis heeft voorlopig weinig impact op de verkoop van eieren in de supermarkten. Dat melden Delhaize en Carrefour in elk geval aan onze redactie. Bij Lidl en Colruyt Group is er wel een kleine daling. Bij de groothandels krijgen ze wel meer vragen van ongeruste klanten. "We krijgen meer telefoontjes", klinkt het bij verschillende groothandels.

De impact van de fipronilcrisis op de verkoop van eieren valt voorlopig goed mee. "De impact is voorlopig beperkt", meldt Delhaize aan VRT Nieuws. "Er is een vermindering in de aanvoer van de eieren, dus daardoor verwachten we wel dat de verkoop zal dalen. De mate waarin dit zal gebeuren is nog onduidelijk." Delhaize benadrukt dat alle eieren die ze nu nog verkopen veilig zijn om te consumeren. "We nemen alle nodige voorzorgsmaatregelen om de veiligheid te garanderen."

Bij Carrefour is een soortgelijk verhaal te horen. "Al onze eieren zijn veilig", klinkt het in een reactie aan onze redactie. "Onze klanten kopen nog steeds eieren en we merken geen daling in de verkoop."

Supermarktketen Lidl merkt wel een daling. "Het afgelopen weekend hebben we 15 procent minder eieren verkocht", zegt een woordvoerster aan onze redactie. "We zien die daling alleen bij de vrije uitloop eieren. De biologische eieren blijven hetzelfde." Bij Lidl verwachten ze dat de verkoop zich de komende dagen zal herpakken.

Colruyt Group (Colruyt, OKay, Bio-Planet en Spar) merkt een lichte daling op zaterdag van 5 à 10 procent minder verkoop. "Het is zeer voorbarig om hieruit echt conclusies te trekken", klinkt het. "Er zijn voldoende eieren terug te vinden in onze winkelrekken. Deze eieren werden na screening goedgekeurd door het FAVV, en wij hebben vertrouwen in hun analyses." Colruyt Group laat nog weten dat ze zelf ook nog aan hun leveranciers bijkomende tests hadden gevraagd die dezelfde resultaten aangeven als die van het voedselagentschap. "Alle eieren die klanten bij ons kopen zijn gescreend en veilig."

Groothandels krijgen vooral veel vragen

Bij de groothandels merken ze wel al dat er iets aan de hand is. "We hebben telefoontjes van klanten gekregen met de vraag of onze eieren in orde zijn", klinkt het bij groothandel Pennemans. "Al onze eieren zijn in orde, we kunnen dat ook bewijzen met attesten van het Federaal Voedselagentschap (FAVV)." Bij Pennemans wordt benadrukt dat de hele zaak wordt uitvergroot. "Het is niet zo erg als het lijkt."

Ook bij groothandel SAS is een soortgelijk verhaal te horen. "Alles verloopt normaal", klinkt het daar. "Sinds vorige week krijgen we af en toe de vraag of onze eieren in orde zijn, maar ik kan iedereen geruststellen. Alles wat bij ons terechtkomt is in orde. De slechte eieren worden op voorhand al weggehaald."

Eiergroothandel Naenen merkt wel een kleine verkoopdaling bij de kleine klanten. "Vooral kleinere handelaars als bakkers en slagers kopen eieren aan in kleinere hoeveelheden", klinkt het daar. "De grote ketens kopen evenveel eieren aan als anders."

Eierproducenten: "Hopen op gezond verstand"

De producenten van eieren verwachten niet dat de crisis de eierprijs zal beïnvloeden. Morgen wordt de wekelijkse nationale richtprijs voor eieren bepaald. Ondanks dat er enkele producenten uit voorzorg zijn geblokkeerd, zijn er in ons land geen grote tekorten. "We rekenen dus op het gezond verstand van de handelaren", zegt Louis Pyfferoen die de producenten vertegenwoordigt aan persagentschap Belga. "Producenten moeten een correcte prijs krijgen voor de eieren."

Meest gelezen