Van den Wijngaert: "Pas dotatie aan om Laurent te stoppen"

De regering moet tonen dat "het nu menens is" en de dotatie van prins Laurent aanpassen. Dat zegt Mark Van den Wijngaert, hoogleraar nieuwste geschiedenis (KU Leuven), nu bekend is geraakt dat de broer van koning Filip zonder toestemming van de regering een bezoek aan de Chinese ambassade heeft gebracht.

Mark Van den Wijngaert spreekt klare taal: "Geen enkele regering mag dit aanvaarden". Prins Laurent heeft volgens hem alweer een semi-politiek initiatief ondernomen en de overeenkomst tussen de regering en de prins is aan beide kanten geschonden. Enerzijds vraagt prins Laurent geen toestemming voor bezoeken aan buitenlandse diplomaten in België of voor reizen naar regeringsleiders. Anderzijds herhaalt premier Charles Michel (MR) wat meerdere voorgangers al gezegd hebben: "Het is nu de laatste keer geweest". Nu moet de regering tonen "dat het menens is", vindt de hoogleraar. Een aanpassing van de dotatie kan worden doorgevoerd met een eenvoudige meerderheid in het parlement: "Dat men het dan doet".

Van den Wijngaert herinnert in "De wereld vandaag" aan de nasleep van de ontmoeting van prins Laurent met Joseph Kabila in 2011. Premier Leterme zei toen dat hij de reis een "onvoorzichtigheid" vond en dat hij "de dingen goed ging uitklaren" met de prins. In een brief beloofde de prins dan dat hij zich aan de afspraken zou houden. Een van die afspraken was dat hij met de minister van Buitenlandse Zaken zou overleggen over buitenlandse initiatieven en diplomatieke gesprekken. Luk Van Biesen (Open VLD) heeft vandaag bevestigd aan De Standaard dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet op de hoogte was van het bezoek van de prins aan de Chinese ambassade eind juni. Michel wil prins Laurent nu een "proportionele sanctie" geven.

Meest gelezen