700.000 goede eieren die niet mochten worden verkocht

Kippenboer Paul Geens uit Hoogstraten mocht tien dagen geen eieren verkopen. Zijn bedrijf werd geblokkeerd, maar uiteindelijk bleek dat er niets mis was met zijn eieren. Nu blijft hij achter met zo’n 700.000 onverkochte eieren.
Design Pics / Scott Sinklier
(archiefbeeld)

Gedurende tien dagen werd het bedrijf van de Hoogstraatse pluimveehouder Paul Geens geblokkeerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om te controleren of er fipronil in zijn eieren zat. Hij mocht in die periode geen eieren laten vertrekken, omdat hij op een "potentiële klantenlijst" stond van een bedrijf dat fipronil verkoopt.

Hij blijft nu achter met zo’n 700.000 onverkochte eieren, maar de pluimveehouder vreest niet dat hij ze moet weggooien. Volgens hem raken de eieren wel verkocht, want er is uiteindelijk niets mis mee. Hij heeft alleen schrik dat hij een veel lagere prijs gaat krijgen voor zijn eieren, omdat het vertrouwen van de consument geschaad is.

"Slechte communicatie"

Paul Geens betreurt ook de communicatie met het FAVV. "Ik heb daar wel verschillende keren naar gebeld, want ze hadden beloofd dat ik binnen vijf dagen de uitslag zou krijgen. Maar dat heeft heel wat langer geduurd. De informatie die we kregen, was erg beperkt."

Meest gelezen