"Als Margrethe wil dat ik naast haar begraven lig, dan moet ze me maar koning-gemaal maken. Punt"

"Als ze (koningin Margrethe, red.) wil dat ik naast haar begraven lig, moet ze maar koning-gemaal maken. Punt." De Deense prins Henrik (83) heeft op vakantie in Frankrijk gepraat met de pers na de saga rond zijn beslissing niet naast zijn vrouw begraven te worden in de kathedraal van Roskilde. Een ietwat bizar interview wordt morgen volledig gepubliceerd in de Deense tabloid BT.
Margrethe en Henrik 3 jaar geleden ontspannen op vakantie.

Henrik liet vorige week via het paleis weten dat hij breekt met een traditie die 600 jaar teruggaat: hij wil als echtgenoot van de Deense koningin niet naast haar begraven liggen. Margrethe zelf heeft ingestemd met die beslissing.

Het nieuws was voorpaginanieuws in Denemarken en heel wat Denen waren met verstomming geslagen. Dat Henrik de titel van koning(-gemaal) wil en niet gediend is met zijn plaats binnen het koningshuis, daar kijkt geen landgenoot meer van op. De Denen vinden het gewoon niet kies dat hij het zijn vrouw zo publiekelijk moeilijk maakt.

"Vakantie wordt leuk"

Margrethe, die bekend staat om haar vastberadenheid en eigenzinnigheid, zal trouwens niet plooien want ze houdt vast aan tradities. En die traditie wil dat de man niet de titel overneemt van de vrouw. Naar de buitenwereld toe lijkt het serieus te rommelen tussen de twee. Het hof was er als de kippen bij om te benadrukken dat het paar helemaal niet op scheiden staat.

Dat is nu ook de boodschap van Henrik in de Deense pers. Hij ontving enkele journalisten in Frankrijk op zijn wijndomein. In het royaltyblad Billed Bladet laat Henrik weten dat hij uitkijkt naar de komst van zijn vrouw (zij zou vandaag voor een 14-daagse vakantie aankomen op hun Franse kasteel). "Het wordt leuk: we gaan familie bezoeken en lekker eten", klinkt het bij Henrik. De prins bekomt er van een operatie uitgevoerd midden juli aan de lies en bekken.

Tegenover de tabloid BT is hij echter scherper. "Mijn vrouw heeft besloten dat ze koningin wilde zijn. En ik ben daar blij mee. Maar als een mens moet ze begrijpen dat wanneer een man en vrouw getrouwd zijn, ze gelijk zijn." Henrik hamert op het democratische principe van gelijkheid, in rang en orde. De prins herhaalt wel dat hij zijn vrouw doodgraag ziet. Het koppel vierde in juni nog hun gouden huwelijksjubileum (50 jaar getrouwd) samen met familie in intieme kring.

Zoon Joachim: "Het is voor ons geen nieuws"

Jongste zoon, prins Joachim (foto onder), opende vorige week nog de Grand Prix van Kopenhagen. De pers stelde hem toen vragen over de plotse beslissing van zijn vader. "Het is voor ons geen nieuws. Het is precies zoals mijn moeder zei: we zijn er allemaal van op de hoogte", reageerde Joachim nuchter én diplomatisch.

Meest gelezen