"Heb "Kwart voor tijd" met liefde gemaakt, maar stem van Yasmine horen, was emotioneel"

Radio 2 heeft in primeur "Kwart voor tijd" laten horen, een nummer van Yasmine dat 8 jaar na haar dood als nieuwe single verschijnt. Luc Standaert en Ronald Vanhuffel werkten aan het lied mee en geven aan dat dit emotioneel zwaar was.

Acht jaar is het geleden dat ze uit het leven stapte: Yasmine, de artiestennaam van Hilde Rens. Toch is sinds vandaag "Kwart voor tijd" op alle platformen beschikbaar, een nummer dat ze een jaar voor haar dood opnam en dat Luc Standaert en Ronald Vanhuffel tot een single bewerkten. In "Spits met David" op Radio 2 was het lied om 17 uur vanavond voor het eerst te horen.

"Dit is een bewerking van een opname uit 2008 toen Yasmine aan Song City deelnam", zegt Standaert. "Dat was een week waarin ik internationale artiesten samenbracht die ook auteur-componist zijn. Ze schreven samen liedjes die we nadien op plaat uitbrachten of tv-programma's binnenloodsten. "Kwart voor tijd" was 1 van die nummers."

"We waren van plan het nummer af te werken, maar toen begonnen de moeilijkheden in haar relatie. Die liep uiteindelijk op de klippen en het was niet het geschikte moment om over het lied na te denken of eraan voort te werken. Intussen was ook aan Song City een einde gekomen, hoewel we dit jaar een nieuwe editie organiseren. Vandaar dat we het nu een goed moment vonden om eindelijk iets met het nummer te doen."

"Yasmine heeft "Kwart voor tijd" maar 1 keer ingezongen"

"Je maakt muziek met iemand die er niet meer is", zegt Vanhuffel op zijn beurt. "Dat is erg emotioneel. Ik heb dit nummer met plezier en met liefde gemaakt, maar de stem van Yasmine horen, editen en mixen, dat doet wat met je."

"Jarenlang wou ik niet naar "Kwart voor tijd" luisteren omdat het lied [door haar dood] een totaal andere betekenis kreeg. De tekst gaat over haar nakende relatiebreuk. Het was 5 voor 12 in haar relatie. Door de tragische gebeurtenis kan je de tekst anders interpreteren. Dat was moeilijk."

"Ze heeft "Kwart voor tijd" maar 1 keer ingezongen, maar dat was meteen een kwalitatief goeie opname. Ze zong het op een zachte en intieme manier. Bij het afwerken van het lied hebben we onder anderen Eric Melaerts en Jo Mahieu betrokken. Allebei stonden ze dicht bij Yasmine, als muzikant en als mens. Ze hebben hun identiteit aan het nummer gegeven. Voor hen was het een verwerkingsproces."

Make-A-Wish

"Kwart voor tijd" is sinds vandaag te koop en te beluisteren via allerlei onlineplatformen zoals iTunes en Spotify. De opbrengst gaat integraal naar Make-A-Wish, een organisatie die de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult. Hieronder kan u naar een fragment luisteren.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Meest gelezen