Yuri Arcurs

"Midden mei wist niemand dat er zich een probleem zou stellen met fipronil"

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft ontkend dat de eerste fipronilbesmetting al midden mei werd vastgesteld. "Midden mei wist niemand in België dat er zich een probleem zou stellen met fipronil", klinkt het. Het FAVV gaat daarmee in tegen de bewering van Europees Parlementslid Bart Staes (Groen). Het FAVV geeft ook nog mee dat alle besmette eieren worden vernietigd.
Yuri Arcurs

"Op 15 mei wist niemand in België dat er zich een probleem zou stellen met fipronil", zegt Katrien Stragier van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in "De ochtend". "Op 15 mei neemt het bedrijf dat staal in het kader van een eigen interne controle. Uit die analyse blijkt dat er mogelijk een probleem is van fipronil."

Het bedrijf in kwestie heeft volgens Stragier dan meteen het FAVV op de hoogte gebracht. "Op 2 juni hebben we een melding binnengekregen dat er een probleem was met een lot eieren dat is geblokkeerd en niet in de handel is gekomen." Nog volgens Staes werden door het privébedrijf fipronilwaarden tot 1,2 mg/kg vastgesteld. Dat is ver boven de toegelaten limiet.

Maar dat blijkt niet uit de analyses van het Voedselagentschap, zegt Stragier. “In onze analyses zijn niet dezelfde waarden vastgesteld, als diegene die op het document vermeld staan. Daarin zijn geen gevaarlijke waarden aangetroffen. Op basis daarvan hebben wij ons onderzoek verdergezet”. Morgen geeft het FAVV meer uitleg in de bevoegde commissie in het parlement.

De Franstalige woordvoerder van het FAVV, Jean-Sébastien Walhin, heeft aan deredactie.be bevestigd dat alle eieren waarin het minste spoor van fipronil wordt gevonden, vernietigd zullen worden. "Er zal geen enkel ei met de verboden stof in de voedselketen komen", aldus Walhin.

Meest gelezen