"Noord-Korea is in staat raketten met kernkoppen af te vuren"

Noord-Korea heeft de technologie in handen om een kernkop op een raket te plaatsen en die vervolgens af te vuren. Dat schrijft The Washington Post op basis van een vertrouwelijk rapport van de militaire inlichtingendienst. Het nieuws komt net nu de spanning in de regio te snijden is.
Een archieffoto van een eerder rakettest van Noord-Korea.

Wat (Amerikaanse) inlichtingendiensten nog lang niet mogelijk achtten, zou nu toch realiteit zijn: Noord-Korea zou in staat zijn een kleine kernkop op een raket te plaatsen en die vervolgens af te vuren. Dat zegt The Washington Post die een vertrouwelijk rapport van het Defense Intelligence Agency kon inkijken.

"De inlichtingendiensten oordelen dat Noord-Korea nucleaire wapens heeft geproduceerd die het land met ballistische raketten kan afvuren", staat volgens de Amerikaanse krant in het rapport van 28 juli te lezen. Het is niet duidelijk of Noord-Korea al raketten met nucleaire koppen heeft getest. Zelf beweerde het streng communistische land eerder van wel.

Als het bericht klopt, gooit het nog meer olie op het vuur. De jongste maanden stijgt de spanning in de regio dag na dag, vooral omdat Noord-Korea met de regelmaat van de klok tests met raketten uitvoert. De vrees bestaat dat Pyongyang op termijn in staat zal zijn het Amerikaanse vasteland te bombarderen. Als dat kan met kernwapens, is de dreiging compleet.

Meest gelezen