Belg meest geflitste buitenlander in Frankrijk

Belgen zijn de vaakst geflitste buitenlanders in Frankrijk, dat meldt VAB. Vorig jaar werden bij onze zuiderburen 446.161 Belgen geflitst. Daarmee nemen we 17 procent van het totaal aantal buitenlandse boetes uitgestuurd naar andere Europese landen, voor onze rekening. De Belgen laten de Spanjaarden met 406.669 snelheidsovertredingen, de Duitsers met 386.287 en de Nederlanders met 371.316 snelheidsovertredingen achter zich.

VAB vermoedt dat veel Belgen onvoldoende rekening houden met de wisselende snelheidslimieten rond steden en bij wegenwerken in Frankrijk. Zo geldt er op delen van de autosnelweg vlakbij een stad vaak een snelheidsbeperking van 90 km/u. De meest actieve flitscontrole in Frankrijk vorig jaar was een mobiele flitspaal, die ingezet werd bij wegenwerken op de A9 bij Montpellier. Die was op één jaar tijd goed voor 411.352 flitsboetes. De A9 is een veel genomen vakantieroute van de Belgen op weg naar onder andere Spanje.

181 nieuwe mobiele flitspalen

In 2016 noteerden de flitspalen bij wegenwerken in Frankrijk 3,5 miljoen overtredingen. Vorig jaar kwamen er 181 nieuwe mobiele flitspalen bij. Nieuw bij onze zuiderburen sinds september 2015 zijn de "radars double-sens", flitspalen die in beide rijrichtingen flitsen en ook voertuigen die andere voertuigen inhalen, kunnen controleren. Dat soort flitspalen was in 2016 goed voor 2,5 miljoen boetes.

Sinds maart 2013 rijden in Frankrijk ook "voitures-radar" rond die met het verkeer meerijden en zo de snelheid kunnen controleren en ook flitsen. Die kenden vorig jaar een stijging van 27 procent van het aantal flitsboetes, VAB verwacht dat dit in 2017 nog zal toenemen. De voertuigen worden de komende maanden immers bestuurd door privéfirma's.

In 2016 stuurde Frankrijk 2,86 miljoen boetes uit naar buitenlandse voertuigen. Dat is 40,5 procent meer dan in 2015. Van de boetes kwam 2,56 miljoen bij Europese overtreders terecht. Met steeds meer landen is er een akkoord om gegevens uit te wisselen.

Meest gelezen