Brexit verontrust de Schotse whiskymakers

De Schotse whiskydistilleerders zijn verdeeld en ongerust over de nakende brexit. Die biedt opportuniteiten, maar tegelijk riskeren ze ook om om handelsbarrières te botsen en dreigt de bescherming van de term "Scotch whisky" van de EU weg te vallen als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

Whisky is een belangrijk exportproduct van het Verenigd Koninkrijk. Er wordt whisky gemaakt in Engeland, Wales en Noord-Ierland, maar het grootste deel van de Britse whisky komt uit Schotland, een regio waar een meerderheid van de bevolking vorig jaar tegen een brexit stemde.

De individuele distilleerders zijn verdeeld en tegelijk ongerust over de nakende brexit. Volgens de Scotch Whisky Association (SWA) biedt een brexit tegelijk opportuniteiten, maar houdt die ook risico's in.

Een belangrijk punt daarbij is de beschermde oorsprongsbenaming "Scotch whisky", die nota bene door de Europese Unie beschermd wordt. Als het VK de EU verlaat, zou die bescherming wegvallen.

De SWA en de Schotse regering vragen de regering in Londen dan ook om die benaming "Scotch whisky" -dat toch ook een kwaliteitsmerk is- wettelijk in de eigen wetgeving te beschermen. Niet onbelangrijk daarbij: de Verenigde Staten drongen bij de onderhandelingen over het TIPP-vrijhandelsakkoord met de EU net aan om een afzwakking van de term "whisky" en Schotland vreest dat zo de deur opengaat voor concurrentie met minderwaardige producten.

Een andere vrees van de whiskystokers is dat een aantal gunstig lage invoertarieven die de EU heeft onderhandeld met landen zoals Zuid-Korea of Zuid-Afrika, bij een brexit zouden wegvallen of vanuit een zwakkere Britse positie opnieuw onderhandeld zouden moeten worden.

Anderzijds denken veel distilleerders dat het voor het de Britse regering gemakkelijker zal zijn om voor hun sector gunstige handelsvoorwaarden te bedingen met grote afzetlanden zoals India dan als dat in Europees verband moet gebeuren.

Scotch whisky, een stevig exportproduct

Whisky op zich is niet typisch Schots en mag overal ter wereld gemaakt worden. Zo is er Amerikaanse, Ierse, Japanse en ook Belgische whisky. "Scotch whisky" mag echter enkel in Schotland gedistilleerd worden.

Voor die autonome Britse regio en voor het VK in zijn geheel is die Scotch whisky erg belangrijk. Jaarlijks wordt er ongeveer voor vier miljard euro van dat spul uitgevoerd. Een derde daarvan gaat naar de EU. Mochten er plots handelstarieven over het Kanaal gesponnen worden, dan zou dat de Schotse distilleerders pijn kunnen doen. In Schotland werken overigens 20.000 mensen in die sector. 

De Schotse economie doet dan wel meer dan drank verkopen: ook olie en gas uit de Noordzee, zalm en andere vis zijn belangrijke "regionale producten". Zo is Schotland goed voor 70% van de Britse visserij op zee en ook die vis moet voor een groot deel naar het buitenland.

Meest gelezen