Drie extra pluimveebedrijven geblokkeerd, FAVV opent call center

Er worden drie extra leghen-bedrijven geblokkeerd nadat bij een tegenexpertise van resultaten uit een ander bedrijf toch een te hoge concentratie fipronil is vastgesteld in eieren. De drie bijkomende bedrijven werden door hetzelfde laboratorium getest waarvan de resultaten nu betwist worden. Het Voedselagentschap opent ook een "groen nummer" op vraag van de regering.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het gaat om een voorzorgsmaatregel die minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vragen. De eieren uit de betrokken bedrijven worden ook onmiddellijk teruggeroepen. De lotnummers van die eieren zullen worden gepubliceerd en het Federaal Voedselagentschap zal ze opsporen.

Consumenten zullen de mogelijk besmette eieren kunnen terugbrengen naar de winkel. Ducarme en De Block benadrukken wel dat de eieren waarbij een te hoge concentratie van de stof is vastgesteld sowieso geblokkeerd waren. Van de zes bedrijven waarbij analyses zijn uitgevoerd door het laboratorium waarvan een resultaat door een tegenexpertise betwist wordt, waren er trouwens drie nog steeds geblokkeerd.

De bevoegde ministers willen ten slotte ook dat er een groen nummer of call center wordt geopend waar de bevolking terechtkan met vragen over de fipronil-crisis. Het Federaal Voedselagentschap zal dat nummer openen.

Spoedzitting Kamercommissie

Morgen komen de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid in spoedzitting bijeen over de fipronilcrisis. Ministers Ducarme en De Block zullen daar aanwezig zijn, net als gedelegeerd bestuurder van het FAVV Herman Diricks en directeur-generaal controle Jean-Marie Dochy.

Er wordt uitgekeken naar de chronologie van de aanpak van de crisis die het FAVV op vraag van minister Ducarme heeft opgemaakt. Ook de communicatie van het FAVV zal zonder twijfel een issue zijn.

Meest gelezen