Erdogan laat journalist Turks magazine aanhouden in Barcelona

Hamza Yalcin, redacteur van een Turks magazine, is op de luchthaven van Barcelona aangehouden op vraag van president Recep Tayyip Erdogan. Turkije beschuldigt hem namelijk van terroristische propaganda te verspreiden via zijn magazine Odak Dergisi. Erdogan eist nu de uitlevering van Yalcin naar Turkije.

Toen vorige week op de luchthaven van Barcelona het paspoort van Yalcin gecontroleerd werd voor hij terug naar Zweden vloog na een vakantie, hield de politie hem aan op bevel van Interpol. Turkije had de organisatie namelijk verzocht om hem te arresteren. Yalcin wordt beschuldigd van de verspreiding van terroristische propaganda in zijn magazine. 

Hamza Yalcin vluchtte in 1984 naar Zweden om er asiel aan te vragen. Sinds zijn aankomst heeft hij als leraar gewerkt en nu is hij hoofdredacteur bij het Turkse socialistische magazine Odak Dergisi.

"Geen respect voor EU-burgers"

De Zweedse afdeling van Reporters Zonder Grenzen zegt dat Erdogan met de aanhouding wil bewijzen dat hij "kritische stemmen kan bereiken zelfs als ze niet in Turkije zijn". Elisabeth Åsbrink van schrijversorganisatie PEN Sweden roept Zweden op om actie te ondernemen: "Het is duidelijk dat Turkije en president Erdogan geen respect hebben voor burgers van de EU."

Yalcin is de tweede Zweedse burger die aangehouden is op bevel van de Turkse autoriteiten deze zomer. Begin juli werd Ali Gharavi, een Zweeds mensenrechtenactivist van Iraanse origine, aangehouden samen met Peter Steudtner, een Duitser, op verdenking van steun aan terroristische organisaties.

Meest gelezen