Film Fest Gent opent met Belgische oorlogsfilm "Insyriated"

De Belgische regisseur Philippe Van Leeuw opent de 44ste editie van het toonaangevende filmfestival van Gent met "Insyriated", een intense kroniek van een gezin dat zich opsluit in hun appartement tijdens het beleg van Damascus. Hoofdactrice Hiam Abbas zal het openingsgala in Gent op 10 oktober bijwonen.

“Insyriated” is de tweede langspeelfilm van landgenoot Philippe Van Leeuw en mag op dinsdag 10 oktober de 44ste editie van Film Fest Gent openen. Eerder dit jaar ging “Insyriated” in wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Berlijn en werd daar onderscheiden met de publieksprijs en het Europa Cinemas Label.

“Insyriated” is een behoorlijk unieke oorlogsfilm: het is niet het relaas van de meestal mannelijke strijders op de straten van Damascus, wél die van een al even strijdvaardige huismoeder die haar gezinsleden in leven tracht te houden in een voor de rest geheel verlaten appartementsgebouw.

De film laat ons de oorlog van binnenuit meemaken en gaat in hoofdzaak over de ervaring van vrouwen in die oorlog—de slachtoffers die doorgaans niet de geschiedenisboeken halen. Hoofdrol is voor de gerenommeerde actrice Hiam Abbas, eerder te zien in het Oscargenomineerde “Paradise Now”, in “Munich” van Steven Spielberg en binnenkort in de langverwachte sequel “Blade Runner 2049”.

(lees verder onder de foto)

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, is verheugd zijn festival te kunnen openen met “Insyriated”, dat hij omschrijft als een “aangrijpend drama. Wie zien hoe mensen de kracht hebben om in de meest extreme omstandigheden te overleven en hun menselijkheid te bewaren. De film speelt zich volledig af in een belegerd huis in Damascus, maar de regisseur puurt uit deze specifieke situatie een universele tragedie.”

En die regisseur, Philippe Van Leeuw, zegt zeer vereerd te zijn met de selectie van “Insyriated” voor het openingsgala: “Het is voor de film een ongelofelijk geschenk. Ik hoop dat dit ook een teken is dat de situatie van Syrië en de Syriërs zelf niet vergeten kan worden.”

Bekijk hieronder een interview met hoofdrolspeelster Hiam Abbas:

Cinemaximiliaan

In het kader van de thematiek van de openingsfilm schaart Film Fest Gent zich achter Cinemaximiliaan, een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen organiseert in o.a. opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis. Ze fungeren zo als netwerkpunt tussen culturele organisaties en nieuwkomers. Bij aankoop van een ticket heeft het publiek de mogelijkheid om een donatie achter te laten alsook op de openingsavond zelf. De bijdrage zal integraal naar de werking van hun pop-up cinema van en voor nieuwkomers gaan.

Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 21 september.

Bekijk hieronder de trailer van "Insyriated":

Meest gelezen