Groen: “FAVV heeft niet alleen probleem met communicatie”

Morgen komen de kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid samen over de fipronilcrisis. Anne Dedry van oppositiepartij Groen is van plan om daar enkele pittige vragen te stellen aan de ministers Ducarme van Landbouw (MR) en De Block van Volksgezondheid (Open VLD), aan de vertegenwoordiger van het Voedselagentschap (FAVV), én aan de uitgenodigde experten. Dat zei ze in "Terzake" op Canvas: ”Vandaag is het al chaos en onduidelijkheid, er is geen goede communicatie, en ik wil weten wat er op mijn bord ligt.”

Dedry ziet ook parallellen met de dioxinecrisis van 1999:”Er waren toen twee controlediensten die niet goed samenwerkten. Toen dan later het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd opgericht, heeft de politiek er voor gekozen om dat onder één bevoegdheid te brengen. Eerst was dat Volksgezondheid en later Landbouw, maar ik zou het liever weer omgekeerd zien. Want het FAVV heeft nu twee doelgroepen: de veiligheid van de consument én imagoversterking van de sector. Dat kan niet, dat is twee heren dienen.”

Anne Dedry geeft toe dat de hele fipronilcrisis wellicht vooral een probleem van communicatie is geweest, maar zeker is dat niet: “Experten zullen ons moeten duidelijk maken of er een gezondheidsprobleem is. Er is nu toch een Duitse studie, uitgevoerd op Belgische stalen van 15 mei, waaruit zou blijken dat er wel degelijk een gezondheidsrisico is voor kinderen, en dat wil ik morgen horen in de kamercommissie, want dat is toch meer dan een communicatieprobleem.”

Hoe dan ook wil Dedry dat het beleid van het FAVV wordt doorgelicht: “Het draait daar vierkant, kijk naar de recente problemen rond benoemingen. En ze hebben natuurlijk ook moeten besparen. Maar het parcours van het FAVV is niet smetteloos: in 2012 was er besmet melkpoeder, en in 2013 besmet paardenvlees. De werking van het FAVV moet aangepakt worden bij de wortel. Ik wil uitleg over de misstanden. En ik zal aan minister De Block vragen of het Voedselagentschap niet beter weer onder haar zou vallen, dus bij Volksgezondheid.”

Meest gelezen