Heeft België Europa te laat ingelicht over fipronil? "Voorlopig geen aanwijzingen"

De Europese Commissie onderzoekt of ons land een inbreuk heeft gepleegd op de Europese regels door niet onmiddellijk Europa in te lichten over de mogelijke besmetting van eieren. De Commissie wijst er wel op dat er voorlopig geen indicaties zijn dat de Europese regels niet zouden zijn nageleefd.

De Europese Commissie werd pas op 20 juli op de hoogte gebracht van de fipronilbesmetting. Het Voedselagentschap in ons land verklaarde dat het begin juni al weet had van een mogelijk probleem met het verboden product in de pluimveesector.

Elke lidstaat is nochtans wettelijk verplicht om onmiddellijk het Europese Waarschuwingssysteem aan te spreken als het weet heeft van een mogelijke bedreiging van de volksgezondheid, zei een woordvoerster van de Europese Commissie op de persbriefing.

De Commissie wijst er wel op dat er voorlopig geen indicaties zijn dat de Europese regels niet zouden zijn nageleefd. Deze namiddag heeft de Litouwse eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid nog een gesprek met de Belgische minister van landbouw Denis Ducarme.

Eerder had hij ook al telefonisch contact met de bevoegde Nederlandse staatssecretaris en de Duitse minister van Landbouw Schmidt. Die vindt alvast dat ons land te laat alarm heeft geslagen. Hij wil de kwestie ook aankaarten op de volgende Europese ministerraad begin september.

Meest gelezen