Indonesië ruilt gevechtsvliegtuigen voor palmolie met Rusland

De Indonesische overheid heeft een ontwerpakkoord getekend met Moskou over de ruil van elf Soechoj-gevechtsvliegtuigen voor palmolie, koffie en thee. Indonesië profiteert van de nieuwe internationale sancties tegen Moskou.

Indonesië heeft van de nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten tegen Rusland van begin deze maand tegen Rusland gebruik gemaakt om een opmerkelijke deal te sluiten met de Russen.

In ruil voor palmolie, koffie en thee zullen de Russen Indonesië elf gevechtsvliegtuigen Soechoj 35 leveren. "Het idee ontstond vorig jaar. Sommigen suggereerden dat Indonesië basisgoederen moet ruilen voor vliegtuigen", meldt Marolop Nainggolan, de woordvoerder van het Indonesische ministerie van Handel.

Het akkoord, tussen het Russische staatsbedrijf Rostec en het Indonesische PT Perusahaan Perdagangan Indonesia, kan de weg vrijmaken voor ruimere bilaterale akkoorden over energie en luchtvaart, zegt Enggartiasto Lukita, de Indonesische minister van Handel. Over de hoeveelheid palmolie, koffie en thee die geruild wordt, wordt niet gecommuniceerd.

Het Indonesische leger heeft naast Amerikaanse F-16’s ook al Russische Soechoj 27 en 30 in dienst. Het land shopt waar het goedkoop kan. Het is dus niet zo uitzonderlijk dat het nu Soechoj 35 gaat aankopen.

Meest gelezen