Italië roept noodtoestand tegen droogte uit in Lazio en Umbrië

In Italië is de noodtoestand afgekondigd in de provincies Lazio en Umbrië. Door de aanhoudende droogte en het drinkwatertekort zijn er speciale maatregelen genomen. Onder meer in het meer van Bracciano mag water opgepompt blijven worden om de inwoners van de hoofdstad Rome te bevoorraden. Verschillende regio's in Midden en Zuid-Italië lijden al weken onder de ongewone droogte. Ook in Griekenland houdt de verzengende hitte de hulpdiensten alert.

De regering in Rome heeft wegens het drinkwatertekort in Italië de noodtoestand afgekondigd in Lazio en Umbrië. Daarmee krijgt de burgerbescherming bijzondere bevoegdheden in de door toeristen populaire regio's om wat te ondernemen tegen het watertekort.

In Lazio bevindt zich ook de hoofdstad Rome. Veel regio's in Midden- en Zuid-Italië lijden al weken onder een ongewone droogte. In Rome stond een tijdlang waterrantsoenering ter discussie.

De drinkwatermaatschappij Acea mag water blijven pompen uit het Meer van Bracciano om de miljoenen inwoners van de hoofdstad te bevoorraden, meldt het persagentschap Ansa. De hoeveelheid is wel teruggeschroefd van 900 naar 400 liter per seconde.

De regering verlengde ook de in februari uitgeroepen noodtoestand voor de provincies Agrigento en Messina op Sicilië. Het land wordt ook geteisterd door bosbranden. De brandweer haalde maandag bij bluswerken twee lichamen van vrouwen uit een huis, dat door een vlammenzee was ingesloten geraakt.

Kwik zakt niet onder 30 graden in Griekenland

Voor de derde dag op rij moeten de mensen op het Griekse vasteland rekening houden met een hittegolf en temperaturen van rond de 42 graden. Het ergst getroffen zijn de regio's in het westen en noordwesten van het land.

De hoge temperaturen zouden volgens de nationale weerdienst EMY zeker tot zaterdag aanhouden. De hittegolf is bijzonder gevaarlijk omdat de temperaturen ook 's avonds laat niet onder de 30 graden zakken. In Athene daalde het kwik ook maandagnacht niet onder de 32 graden.

In verschillende steden werden het voorbije weekeind al gebouwen met klimaatregeling geopend voor burgers die in hun woning niet over airco beschikken. De mensen worden ook opgeroepen water voor zwerfdieren ter beschikking te stellen. Het gevaar op bosbranden blijft zeer hoog.

Meest gelezen