Deze Video is niet meer beschikbaar. Waarom?

Vranckx: Land zonder grenzen

Rudi Vranckx en correspondent Ankie Rechess reizen samen door Israël, exact 50 jaar na de Zesdaagse Oorlog. Ze bezoeken pioniers van toen, activisten van vandaag, en mensen wiens leven verwoest is omdat ze toevallig op de verkeerde plaats woonden.

50 jaar bezetting van de Palestijnse gebieden en 50 jaar spanning. In het spoor van een oorlog die alles veranderde. Arieh King is immobiliënmakelaar. Hij heeft een religieuze missie: zoveel mogelijk eigendommen inpalmen voor Joden in Arabisch Oost-Jeruzalem. "We willen de Joodse aanwezigheid doortrekken om uiteindelijk de hele oude stad in te sluiten." Hij koopt huizen en gronden en hij dwingt onteigeningen af met rechtszaken. De Joodse Annelien Kisch (80) is actief als vrijwilligsters aan de checkpoints op de Westelijke Jordaanoever. Arbeiders staan in lange rijen aan te schuiven om naar hun werk in Israël te gaan.

Annelien wil voorkomen dat Joodse militairen het de Palestijnen onnodig moeilijk maken. "Ik wil de Palestijnen laten zien dat er ook andere Israëli zijn dan militairen en settlers. Ik wil me solidair tonen en mensen helpen." In Duma spreekt Rudi met een Palestijnse familie die zwaar getroffen is door een brand, aangestoken door kolonisten. De vijfjarige Ahmed is de enige die het drama overleefde. "Dat Ahmed een gezin sticht en een leven uitbouwt, dat zou onze mooiste wraak zijn," zegt zijn opa.