Nek-aan-nekrace bij presidentverkiezingen in Kenia

In Kenia zijn de stembureaus open voor de presidents- en parlementsverkiezingen. De strijd om de macht gaat tussen huidig president Uhuru Kenyatta en zijn eeuwige rivaal Raila Odinga. In de peilingen staan de twee erg dicht bij elkaar. President Kenyatta heeft opgeroepen om vreedzaam te gaan stemmen.

Meer dan 19 miljoen Kenianen kunnen naar de stembus. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen huidig president Kenyatta en zijn uitdager Odinga. De andere 6 kandidaten tellen niet mee.

De twee toppolitici stonden ook bij de vorige verkiezingen in 2013 tegenover elkaar. Toen verliep de stembusgang kalm, maar werd er geklaagd over fraude. Voor de 55-jarige Kenyatta, zoon van de eerste president van Kenia, staat er veel op het spel. Hij wil niet de eerste president zijn die al na één ambtstermijn de duimen moet leggen.

Vrees voor geweld

Aan de vooravond van de stembusgang heeft president Kenyatta opgeroepen om vooral vreedzaam te gaan stemmen. De Kenianen zijn vooral beducht voor een herhaling van de verkiezingen van tien jaar geleden. Toen vielen er meer dan 1.100 doden bij het verkiezingsgeweld dat een etnisch karakter had.

Na die verkiezingen werd Kenyatta aangeklaagd door het Internationaal Strafhof, samen met zijn vice-president Ruto. Die aanklacht is bij gebrek aan bewijzen ingetrokken.

"Stem en ga dan alstublieft naar huis"

Ook deze kiescampagne is niet zonder problemen verlopen. Zo is een topmedewerker vermoord. Bij een autopsie bleek dat hij was gefolterd. Ook circuleren er pamfletten met haatboodschappen en zijn veel Kenianen de hoofdstad Nairobi ontvlucht uit vrees voor nieuwe etnische onlusten.

Kenyatta heeft opgeroepen om in kalmte te gaan stemmen : “nadat je je stem hebt uitgebracht, ga dan alstublieft naar huis”, zei hij. “Groet je buurman, waar hij ook vandaan komt of welke huidskleur, stam of religie hij ook heeft, en wacht met hem op de resultaten. “ Ook Odinga sprak gisteren nog zijn kiespubliek toe. Hij vreest voor fraude en zei dat de opgetrommelde 150.000 ordetroepen alleen bedoeld zijn om kiezers te intimideren.

Stabiel?

De verkiezingen draaien niet alleen rond de figuren van Kenyatta en Odinga. Ook corruptie, werkloosheid, droogte en de strijd tegen de islamistische beweging Al Shabaab in buurland Somalië zijn belangrijke verkiezingsthema’s. Ook de internationale gemeenschap kijkt toe. Kenia is een vrij stabiel land in Afrika en een belangrijke groeipool.

Ook een nieuw parlement

Er worden vandaag ook nieuwe volksvertegenwoordigers, senatoren, vrouwenvertegenwoordigers en provincieraadsleden verkozen. Voor die posten staan 14.000 kandidaten in de rij.

De eerste resultaten in Kenia zullen morgen bekend zijn, maar als de twee uitdagers te dicht op elkaar eindigen, zou het een dag of drie kunnen duren voor we weten wie de winnaar is. Volgens waarnemers is het minder belangrijk wie er zal winnen, dan hoe de verliezer met zijn nederlaag zal omgaan.