Newspeak bij VS-ministerie van Landbouw: “Zeg extreem weer en niet klimaatverandering”

Uit een aantal e-mails blijkt dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw er bij zijn personeel op aandringt om te spreken over "extreem weer" in plaats van over "klimaatverandering". Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Er zou een lijst circuleren van woorden die het personeel en eventuele vervangers horen te vermijden.
2015 Getty Images
De temperatuur zal stijgen, ook al stoppen we meteen de uitstoot van broeikasgassen.

The Guardian spreekt van "censuur". En het gaat niet enkel om klimaatverandering, maar om alles wat ermee in verband staat: zo moet ook "broeikasgassen" het liefst omgebogen worden tot "organisch bodemmateriaal". Niet alle medewerkers van het ministerie zijn het zomaar eens met de wijzigingen. "We zouden ons taalgebruik beter behouden om onze wetenschappelijke integriteit te bewaren", klinkt het in een kritische mail.

Amerikaans president Donald Trump gelooft niet in klimaatverandering. Hij noemde eerder de opwarming "bullshit" en stelt dat het een door de Chinezen bedacht bedrog is. Trump stapte begin juni uit het klimaatakkoord van Parijs. Het akkoord zou niet hard genoeg zijn voor landen als China en India, Trump wil een aanpassing van het akkoord of een gloednieuw akkoord mét "eerlijkere voorwaarden" voor de VS.

"Klimaatverandering? De bewijzen zijn er in overvloed"

The New York Times heeft een kopie kunnen bemachtigen van een onderzoek dat stelt dat de VS de gevolgen van de klimaatverandering al voelt. De afgelopen vier decennia zijn de temperaturen dramatisch gestegen, dat zeggen wetenschappers van 13 federale agentschappen. De recente decennia zijn de warmste geweest van de voorbije 1.500 jaar. Zelfs al wordt er onmiddellijk gestopt met de uitstoot van broeikasgassen dan nog zal de temperatuur deze eeuw met minstens 0,3 graden stijgen.

"Bewijzen zijn er in overvloed, van de toppen in de atmosfeer tot de dieptes in oceanen", stelt een wetenschapper. De resultaten gaan lijnrecht in tegen de stelling van de regering-Trump dat het menselijke aandeel in de klimaatverandering onzeker is.

Meest gelezen