Noord-Korea viseert Guam en dreigt met "totale oorlog als VS doorgaat"

Noord-Korea heeft in een staatsboodschap gedreigd met een raketaanval op het eiland Guam in de Stille Oceaan, waar de VS een militaire basis heeft. Op Guam, een Amerikaans eilandje met 162.000 inwoners, houden ze intussen met alles rekening.
Archieffoto

Een woordvoerder van het Koreaanse leger zegt in een mededeling van het Koreaanse staatspersbureau KCNA dat Pyongyang "ernstig een aanval overweegt, als waarschuwing naar Washington".

De aanval kan er elk moment komen, als leider Kim Jong-un groen licht geeft, klinkt het nog. De aanval zou worden uitgevoerd met middellangeafstandsraketten (Hwasong-12). Guam ligt immers nog wel een heel eind verwijderd van Noord-Korea (zie onder).

Een andere woordvoerder van het leger ging zelfs nog verder en dreigde met een "totale oorlog waarbij alle bolwerken van de vijand van de kaart zouden worden geveegd, inclusief het Amerikaanse vasteland" als de VS zou doorgaan met zijn "preventieve oorlog".

De dreigende taal komt er enkele uren nadat de Amerikaanse president vanop zijn vakantieadres al keihard uithaalde naar het regime in Pyongyang. Trump dreigde met een "nooit geziene zee van vuur en furie" in Noord-Korea.

Guam, veel meer dan een militaire basis

Guam ligt bijna 3.500 kilometer verwijderd van Noord-Korea, in Micronesië, een gebied ten noord(oost)en van Australië. De Amerikanen hebben er een belangrijke marine- en luchtmachtbasis. Het eiland is ruim 500 km² groot en telt ruim 160.000 inwoners.

Op Guam zijn ze er niet helemaal gerust op. Gouverneur Eddie Calvo zegt dat ze "met alles" rekening houden. Er is al een plan in werking gezet om de burgers te beschermen. "Guam is Amerikaans gebied. We zijn meer dan een militaire basis." Calvo gaat er wel niet van uit dat het zover komt, en probeerde zijn burgers gerust te stellen: "Er is geen gevaar voor Guam of de Mariana-eilanden."

"Ik ben bezorgd, vooral voor mijn zoon"

In een online videoboodschap zei Calvo dat hij contact had opgenomen met het Witte Huis. Hij kreeg te horen dat er geen verandering was in het dreigingsniveau. Calvo plant een meeting met plaatselijke legerleiders om de situatie verder te bespreken.

De eilandbewoners zelf weten het niet goed: "Ik ben een beetje bezorgd, een beetje in paniek. Gaat dit echt gebeuren?" zegt de 37-jarige buschauffeur Cecil Chugrad. "Mezelf, oké, maar het vooral voor mijn zoon dat ik bezorgd ben. Ik zou graag verhuizen."

Beurzen duiken lager

Hoewel experts de kans op een Koreaanse aanval op Guam klein achten, heeft de dreigende taal over en weer wel degelijk al een concrete impact. De beursindexen in Tokio en Japan sloten lichtjes lager af in Tokio en de Amerikaanse dollar ging naar beneden.

"Noord-Korea gaat niet versagen. De spanning zal blijven stijgen, en zou zich kunnen ontwikkelen tot een 'zwarte zwaan', een onaangename gebeurtenis die beleggers liever niet zien", zegt Steve Hanke, professor Toegepaste Economie aan de John Hopkins Universiteit.

Meest gelezen