Ook N-VA'er Brecht Vermeulen aanwezig op viering Chinees leger

Ook N-VA'er en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Brecht Vermeulen is, net als prins Laurent, aanwezig geweest op de diplomatieke plechtigheid voor de 90ste verjaardag van het Chinese Volksbevrijdingsleger in de Chinese ambassade op 19 juli. Dat is te zien op beelden van het Chinese persbureau Xinhua. Vermeulen zegt dat hij niet op de hoogte was dat de prins er aanwezig was zonder toestemming van de regering.
Brecht Vermeulen

De afgelopen dagen ontstond commotie over de aanwezigheid van de prins op de plechtigheid in de Chinese ambassade. Laurent liet zich tijdens de viering fotograferen in militair uniform en zette de foto op Twitter, en dat ondanks de eerder duidelijke boodschap dat hij niet zomaar buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders mag ontmoeten.

Noch de regering, noch het paleis was op de hoogte van zijn aanwezigheid en premier Charles Michel liet gisteren weten dat hij de regering zal voorstellen om een procedure tegen de prins te starten en een "proportionele sanctie" toe te passen. Regeringspartij N-VA legde gisteren een "dotatiestop" voor Laurent op tafel.

Uit beelden van Xinhua blijkt nu dat ook Brecht Vermeulen van N-VA aanwezig was op de plechtigheid op 19 juli. De commissievoorzitter is te zien in een shot van het publiek terwijl de Brabançonne speelt. Vermeulen bevestigt zijn aanwezigheid en zegt dat hij door de Chinese ambassade was uitgenodigd als lid van de interparlementaire vriendschapsgroep (IPU) België-China. Vermeulen zegt zelf verbaasd te zijn geweest dat de prins aanwezig was. Dat Laurent voor het bezoek geen toestemming had van de regering wist hij naar eigen zeggen niet.

La Libre Belgique: "Laurent verliest 10 procent van dotatie"

Na de verklaring dat premier Michel een "proportionele" sanctie voorziet voor het optreden van prins Laurent, gonst het van de geruchten wat die sanctie juist zal inhouden. De krant La Libre Belgique stelt dat de prins dit jaar 10 procent van zijn dotatie (en die bedraagt 308.000 euro/jaar) zal verliezen. De krant heeft het bedrag uit zeer goede bron vernomen. De premier zal ook met de prins een onderhoud hebben in september, zodat deze zich kan verdedigen.

Meest gelezen