Orang-oetan die gebarentaal sprak overleden in Amerikaanse zoo

In de zoo van Atlanta is Chantek overleden, een orang-oetan van 39 die Amerikaanse gebarentaal sprak. Hij kon ook zijn kamer schoonmaken en kende in zijn jonge jaren de weg naar een restaurant. Zijn doodsoorzaak is onbekend, maar hij leed wel aan een hartziekte.
AFP or licensors

"Met veel droefenis moet de familie van de zoo van Atlanta het heengaan van Chantek meedelen." Met die woorden kondigt de dierentuin van de Amerikaanse grootstad de dood van de orang-oetan van 39 aan, een van de oudste dieren in zijn soort in de Noord-Amerikaanse populatie.

Chantek was niet zomaar een orang-oetan. Hij werd geboren op 17 december 1977 in het Yerkes Language Research Center en bracht de eerste jaren van zijn leven door in het huishouden van antropoloog Lyn Miles van de universiteit van Tennessee.

Miles voedde hem "als een mens" op. Zo kon Chantek zelf zijn kamer opruimen en kende hij de weg naar een restaurant in de buurt uit het hoofd. Toch was het vooral zijn vermogen tot het spreken van Amerikaanse gebarentaal waarmee hij hoge ogen gooide. Al zijn talenten waren in 2014 nog goed voor een documentaire.

Verzorgers

Sinds 1997 verbleef Chantek in de zoo van Atlanta. Ook daar communiceerde hij via gebarentaal met zijn verzorgers. Bij mensen die hij niet goed kende, hield hij het evenwel bij meer "primitieve" communicatievormen.

Chantek leed al enkele jaren aan een hartziekte. Toch is zijn precieze doodsoorzaak onbekend. Sowieso heeft hij een vrij hoge leeftijd bereikt voor een orang-oetan.