Prijs van eieren stijgt met 6 procent

De nationale richtprijs voor eieren stijgt deze week gemiddeld 6 procent. Dat meldt de Eierprijzencommissie. Zo'n prijsstijging is niet alledaags en heeft alles te maken met de crisis rond fipronil.

De prijsstijging is vooral te wijten aan de toegenomen Duitse vraag. Door de fipronil-problematiek is het aanbod van eieren in ons land evenwel niet stevig gedaald. Maar in Duitsland is de vraag naar eieren bijzonder groot omdat het land importeert uit Nederland, waar fipronil-waarden boven de Europese norm zijn aangetroffen.

Verwacht wordt dat Belgische eieren een stukje van de Nederlandse afzetmarkt kunnen afsnoepen. Volgens voorzitter Martin Haerinck van de Eierprijzencommissie was er bij de handelaren geen argwaan over de kwaliteit van de Belgische eieren. Bovendien stijgt de vraag naar eieren traditioneel in augustus, wat ook deels de prijsstijging verklaart.

Volgende week wordt opnieuw een nationale richtprijs voor eieren vastgelegd. Het is best mogelijk dat de prijs dan weer een stuk kan dalen, klinkt het. Voor een vorige dergelijke prijsstijging moeten we terug naar 2009-10.

Meest gelezen