Richting Canarische eilanden? Opgelet voor algen die jeuk geven na frisse duik in de zee

Algen tieren momenteel weelderig in de wateren rond de Canarische eilanden, meer bepaald aan het populaire Tenerife. Lokale autoriteiten waarschuwen toeristen om voorzichtig te zijn. Volgens het persbureau AFP is de afgelopen weken aan sommige stranden al een zwemverbod ingesteld.
AFP or licensors

Het gaat om giftige microalgen, ook wel eens "zeezaagsel" genoemd, die sinds eind juni op bepaalde plaatsen de zee een groen-bruine kleur geven. Zoals op de foto hieronder te zien:

AFP or licensors

De algen zijn een soort bacterie, type trichodesmium erythraeum, die erg makkelijk verspreidt door de opwarming van het klimaat. Wie ermee in contact komt, kan irritaties aan de huid krijgen.

Jaarlijks bezoeken zo'n 13 miljoen toeristen de Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. De stranden liggen momenteel vol met badgasten en het is niet uitgesloten dat een aantal onder hen met jeuk uit de zee komt.

Volgens professor biologie Marta Sanson zijn de condities voor de algen in de zomer ook ideaal: de temperatuur van het water is perfect én een stofwolk uit de Saharawoestijn, die rijk aan ijzer is, voedt de algen.

Het is alvast aangewezen om telkens na het zwemmen te douchen en uzelf goed af te drogen. Dat verkleint de kans op irritatie.

Meest gelezen