Staes: "Fipronilbesmetting in België dateert al van midden mei"

Volgens Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) is er midden mei al een staal genomen bij een Belgische bedrijf. Dat zegt hij aan VRT Nieuws. Dat is twee weken vroeger dan tot nu werd aangenomen.

Volgens Staes zijn er midden mei in België al stalen genomen door een privéfirma en is daarmee ten laatste begin juni de fipronilbesmetting  vastgesteld. Dat is een maand vroeger dan tot nu toe is aangenomen. "De Belgische autoriteiten hebben dus anderhalve maand gewacht met de andere lidstaten op de hoogte te brengen", zegt hij aan VRT Nieuws. "Het is pas dan dat de andere lidstaten begonnen zijn met hun onderzoeken."

Het Europees Parlementslid hekelt "de extreem trage reactie" van de Belgische autoriteiten. "Anderhalve maand lijkt me een erg lange periode om te wachten. Ze hadden veel sneller moeten handelen", zegt hij. "De trage Belgische reactie heeft geleid tot een vorm van paniek bij de andere lidstaten."

Meest gelezen