vide

Trump bindt de strijd aan met drugsepidemie in de VS

De VS gaat de dodelijke drugsepidemie die heerst te lijf en het zal die strijd winnen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd tijdens een vergadering over de kwestie. Overmatig gebruik van opiaten kostte in 2015 het leven aan meer dan 52.000 Amerikanen.
vide

142 doden per dag, goed voor het equivalent van alle slachtoffers van de terreur op 11 september 2001 om de 3 weken: dat is de trieste realiteit in de VS als gevolg van overmatig gebruik van opiaten. Dat zijn geneesmiddelen en drugs als morfine, codeïne en heroïne.

"Het is een probleem van een schaal die we nog niet eerder zagen", zei president Trump vandaag tijdens een vergadering over de kwestie in zijn golfresort in Bedminster in de Amerikaanse staat New Jersey. Ook minister van Volksgezondheid Tom Price, adviseur Kellyanne Conway, schoonzoon Jared Kushner en first lady Melania Trump schoven aan tafel aan.

"We zullen deze dodelijke epidemie bestrijden en de VS zal winnen", beloofde Trump. "We zullen winnen. We hebben geen alternatief." Concrete maatregelen of een specifiek actieplan gaf hij echter niet mee.

Wel gaf hij Mexico een veeg uit de pan. "We stellen ons fel, erg fel op aan de zuidelijke grens langs waar de meeste drugs ons land binnenkomen."

Noodtoestand

Vorige week vroeg een speciale drugscommissie die Trump heeft samengesteld de president nog een nationale noodtoestand uit te roepen wat de drugsepidemie betreft. De commissie legde hem een rapport voor waaruit blijkt dat het aantal overdosissen van opiaten sinds 1999 is verviervoudigd in de VS.

Bijna twee derden van alle overdosissen in de VS houden verband met opiaten als heroïne en krachtige pijnstillers als Percocet, OxyContin en Fentanyl. In 2015 alleen al kostte het overmatig gebruik van opiaten meer dan 52.000 Amerikanen het leven.

Tot nog toe heeft het Witte Huis noch Trump op de vraag tot het uitroepen van de noodtoestand gereageerd. Minister Price heeft wel gezegd dat de strijd tegen de drugsepidemie voor hem een absolute prioriteit is.

Blank versus zwart

"Vreemd genoeg sterven proportioneel veel meer blanke Amerikanen door verslaving aan zware pijnstillers", maakt VRT-correspondent in de VS Björn Soenens een analyse op Facebook. "Met de crackepidemie van de jaren 80 en 90 was dat helemaal anders. De epidemie treft nu mensen van alle leeftijden, in alle sociale groepen. Studenten, mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Ouderen, bankiers, kruideniers, arbeiders en zakenlui. Niemand blijft gespaard. Elke dag hoor ik er verhalen over op straat. Vorig jaar stierf ook popicoon Prince door een overdosis van de pijnstiller Fentanyl."

Volgens Soenens bestaat hiervoor een cynische verklaring. "Dokters schrijven minder snel zware pijnstillers voor aan hun zwarte patiënten, omdat ze denken dat ze beter pijn kunnen verdragen en omdat ze vrezen dat zwarte Amerikanen sneller misbruik zullen maken van de voorschriften. Met andere woorden: dat ze de drugs zullen verkopen op de zwarte markt."

"Op een perverse manier - door racistische motieven - heeft dat de zwarte bevolking min of meer beschermd tegen een tsunami van dodelijke opiaten."

"Soms is een dosis heroïne goedkoper dan 6 pintjes bier"

"Nog cynischer: de Mexicaanse drugkartels zijn beginnen te concurreren met de relatief goedkope pillen door heroïne fors goedkoper te maken", gaat Soenens voort. "Soms is een dosis heroïne goedkoper dan zes pintjes bier."

Daarnaast is heroïne steeds sterker gemaakt en ook gevaarlijker door toevoeging van bijvoorbeeld Fentanyl. Dat middel is 80 keer straffer dan heroïne. "Vandaar de vele overdosissen, want de gebruiker beseft niet dat er ook Fentanyl in is versneden. Gevolg: drama's, elke dag. Meer doden dan alle wapendoden en verkeersdoden samen."

"De tol van van de drugsepidemie is reusachtig: verlies, dood, gebroken gezinnen, kinderen van verslaafde ouders die in de pleegzorg terecht komen, de toename van het aantal aidsgevallen door vuile drugspuiten. Enorm menselijk leed."

Meest gelezen