Tweede bonobobaby dit jaar in Planckendael

Bonobovrouwtje Djanoa heeft op woensdag 2 augustus een baby ter wereld gebracht in Planckendael. Dinsdag maakte het Mechelse dierenpark dit bekend. De bevalling gebeurde voor het eerst buiten op het apeneiland. Het is de zestiende bonobobaby in de geschiedenis van Planckendael en de tweede dit jaar.

Bonobovrouwtje Djanoa heeft op woensdag 2 augustus een baby ter wereld gebracht in Planckendael. Dinsdag maakte het Mechelse dierenpark dit bekend. De bevalling gebeurde voor het eerst buiten op het apeneiland, waar Djanoa tussen de struiken een nest van houtwol had gemaakt. Het jong maakt het goed. Het is de zestiende bonobobaby in de geschiedenis van Planckendael en al de tweede dit jaar.

Planckendael is internationale stamboekhouder van de bonobo en Europees coördinator van het kweekprogramma. In Europa leven momenteel zowat 120 bonobo's in tien verschillende dierentuinen. In het wild komt de soort enkel voor ten zuiden van de Congostroom in Afrika, in het hart van het Congolese regenwoud. Daar leven nog maar 30.000 tot 50.000 bonobo's, die bedreigd worden door stroperij, ziektes en het verlies van natuurlijke leefomgeving.

De nieuwe bonobobaby is de tweede in Planckendael dit jaar. Eind januari werd er ook het jongetje Rubani geboren. Deze keer is Djanoa bevallen van een meisje. Wie de vader is, moet nog bepaald worden via DNA-onderzoek. Het meisje zal een naam krijgen die begint met de letter S. Wanneer ze acht jaar oud is, verhuist ze normaal gezien naar een andere dierentuin.

Meest gelezen