Vader van Nederlandse koningin Maxima overleden

Jorge Zorreguieta, de 89-jarige vader van de Nederlandse koningin Máxima, is dinsdag overleden in een ziekenhuis in Buenos Aires na een longontsteking. Hij leed sinds 2014 aan leukemie en werd daarvoor intensief behandeld. Zorreguieta overleed in aanwezigheid van zijn hele familie, onder wie ook zijn dochter Máxima.

Zorreguieta werd al drie jaar behandeld voor leukemie in een ziekenhuis in Buenos Aires. Toch was hij de laatste tijd nog in het openbaar verschenen. Koningin Máxima reisde afgelopen weekend al naar Argentinië af, toen ze hoorde dat haar vader plots achteruitging. Gisteren is Jorge Zorreguieta overleden in het ziekenhuis, in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen.

Wanneer Jorge Zorreguieta wordt begraven, is nog niet duidelijk. Máxima reist wel met haar hele gezin naar Argentinië af om de uitvaart bij te wonen. Over de eventuele komst van voormalig koningin Beatrix, is nog niets bekend.

Begrafenis

Nederland maakt in 1999 kennis met Jorge Zorreguieta, wanneer blijkt dat zijn dochter de nieuwe vriendin is van kroonprins Willem-Alexander. Zorreguieta is meteen erg omstreden bij onze noorderburen. Hij was in Argentinië onderminister van Landbouw tijdens de bloedige militaire dictatuur van generaal Jorge Videla. Dat Zorreguieta eind jaren 70 in die tijd in de regering zat, legde van meet af aan een grote politieke lading op het huwelijk van zijn dochter.

Zorreguieta heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de wantoestanden van het Videla-regime en ontsnapte zo aan een veroordeling. Onder grote politieke druk bleef hij wel afwezig op het huwelijk van zijn dochter met de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander. Ook bij andere officiële aangelegenheden in Nederland was hij niet welkom. Willem-Alexander en Máxima hebben in Nederlandse media wel geregeld laten verstaan dat ze geloof hechten aan het feit dat Zorreguieta altijd ter goeder trouw heeft gehandeld, en dat hij niet medeplichtig is aan verdwijningen.

Meest gelezen